Незаконні оборудки з промисловим металобрухтом каратимуться штрафами та обмеженням волі. Таким чином Міністерство інфраструктури України планує посилити безпеку руху на залізничному транспорті.

Міністерство інфраструктури України пропонує Верховній Раді України внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, виключити адміністративну відповідальність та передбачити кримінальну відповідальність для осіб, які здійснюють заготівлю брухту чорних та кольорових металів, та приймають у фізичних осіб викрадені елементи інфраструктури та рухомого складу залізничного транспорту

У Кримінальному кодексі України пропонується передбачити «кримінальну відповідальність для уповноважених осіб суб’єктів господарювання та фізичних осіб-підприємців, що здійснюють операції з металобрухтом, за здійснення прийому промислового металобрухту у фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання».  Кримінальну відповідальність посилять у вигляді штрафу з «від п’ятдесяти до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» до «від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до одного року.

Останнім часом протиправні дії щодо залізничної інфраструктури, розкрадання вантажів та умисні руйнування і пошкодження елементів залізничної інфраструктури та рухомого складу набули катастрофічних масштабів. Це призводить до створення аварійно-небезпечних ситуацій, порушення стабільної роботи залізничного транспорту, невиконання графіків руху поїздів та інших негативних наслідків.

Минулого року АТ «Укрзалізниця» зафіксувала 25957 розукомплектованих вантажних вагонів. За цими фактами скерувала звернення до Національної поліції України, проте кримінальне провадження було розпочато лише за кожним другим фактом. І вже зовсім незначна кількість позовів доходить до розгляду судовими інстанціями та винесення відповідного рішення.

Безкарність провокує збільшення кількості протиправних дій та втручань у діяльність залізничного транспорту України, що загрожує безпеці руху залізничного транспорту, спричиняє загрозу життю та здоров’ю людей, майнові збитки тощо.

 

 

Позначки: , , ,