Компанія Wabtec, провідний північноамериканський виробник вантажних локомотивів, розпочинає реалізацію угод про співпрацю з Аргонською та Окриджською національними дослідницькими лабораторіями (обидві — США) з метою пошуку можливостей розширення застосування водневого палива на залізничному транспорті. У проекті, розрахованому на 4 роки, також бере участь розробник програмного забезпечення — компанія Convergent Science.

Одним із перших кроків у реалізації проекту стала установка у національному центрі досліджень з транспорту в Окриджській лабораторії демонстраційного зразка одноциліндрового двопаливного локомотивного двигуна.

Водень як паливо має суттєві переваги, проте для того, щоб забезпечити безпечну, ефективну та екологічну роботу двигунів, встановлених на локомотивах, при використанні водню, так і дизельного палива, в їх конструкцію потрібно внести певні зміни.

Співпраця Wabtec з дослідницькими лабораторіями спрямована на вирішення проблеми декарбонізації залізничного транспорту за рахунок вдосконалення дизельних двигунів, що дозволить використовувати водень як на нових локомотивах, що вже експлуатуються, так і на створюваних.

Фахівці Окриджської лабораторії працюватимуть над удосконаленням обладнання, яке застосовується на локомотивах. Результатом має стати зниження викидів діоксиду вуглецю парком приблизно з 25 тис. тепловозів, що експлуатуються в Північній Америці. Термін служби локомотивів перевищує 30 років, а для повної заміни парку знадобляться десятиліття, тому завдання модернізації дуже актуальне.

Співробітники Аргонського лабораторії проведуть дослідження технологій спалювання та контролю шкідливих викидів у двигунах, які використовують як паливо водень, із застосуванням моделювання, в тому числі за допомогою суперкомп’ютерів, з метою підвищення ефективності та покращення екологічних показників двигунів.

Одночасно передбачається продовжити роботу зі збільшення кількості водню, яку можна використовувати. Поступово передбачається повністю замінити на нових локомотивах дизельне паливо воднем або іншими енергоносіями, що практично не виділяють сполуки вуглецю. За потужністю, діапазоном регулювання швидкості та сили тяги та економічності такі двигуни не поступатимуться сучасним дизелям.

Проект фінансують Міністерство енергетики США та компанія Wabtec. Федеральна залізнична адміністрація надала кошти для вивчення проблем безпеки використання водню на локомотивах.

Про це повідомляє REUA.

Позначки: