Ще тринадцять компаній виявили бажання стати учасниками експерименту Міністерства інфраструктури з допуску приватних локомотивів на колії Укрзалізниці.

Ілюстративне фото, ЦТС

Приватна тяга повинна працювати на тих ділянках і напрямках, де Укрзалізниця не може впоратись у повному обсязі, – про це розповів Валерій Ткачов, експерт у сфері транспортної інфраструктури та аграрної логістики, у коментарі УНН.

Допуск приватної тяги буде здійснено повноцінно, рішення вже ухвалене, переконує В.Ткачов:

“Коли — питання часу. Зараз вже затверджений перший учасник, попередньо ми знаємо про ще 13 приватних компаній, які хочуть взяти участь у цьому проєкті”.

На думку Ткачова, з часом Україна повністю перейде на приватну тягу, але має бути правильний розрахунок:

“Головне тут — розрахувати правильні тарифи для приватних компаній за допуск їхніх локомотивів до інфраструктури Укрзалізниці, яку ми за це фінансування зможемо підтримувати у належному стані”, — наголосив він.

Експерт нагадує, що Україна зараз рухається за європейською моделлю реформування залізничної галузі, коли на єдиній інфраструктурі загального користування конкурують декілька перевізників.

Нагадаємо, станом на 26 серпня Комісія з відбору учасників експериментального проєкту розглянула 23 заявки від 10 приватних компаній. 7 заявників за 15 заявами визнано учасниками експериментального проєкту.  Трьом компаніям, що подали 9 заяв, відмовили в участі з різних причин – через неповний пакет документів, знаходження запропонованої дільниці в межах станції, а також через наявність на дільниці руху швидкісних пасажирських поїздів.
В рамках другого етапу відбору пакети документів надали 2 компанії: УЛБК отримала дозвіл, ще одній компанії повернули документи на доопрацювання.

Позначки: , , ,