Німецький концерн не поставить до РФ 9 із 13 поїздів. Їх можуть передати Україні після закінчення війни в рамках плану відновлення.

Внаслідок гучного виходу Siemens з Росії скасовано поставки нових “Сапсанів”. Дві третини із раніше замовленого обсягу добудують і поставлять іншій країні. Про це пише REUA з посиланням на DW.

Російська залізниця (РЖД) втратила постачання та сервісне обслуговування високошвидкісних поїздів, які з кінця 2009 року здійснювали пасажирські перевезення за найпрестижнішим у країні маршрутом Москва – Санкт-Петербург. У свою чергу, залізничний підрозділ німецького концерну під назвою Siemens Mobility втратив важливий експортний ринок, який до нападу РФ на Україну вважали досить перспективним.

У квітні 2005 року між РЖД та Siemens було укладено угоду про співробітництво, а за рік сформовано замовлення на перші 8 поїздів Velaro Rus. Виробництво Сапсанів (російська назва Velaro) доручили головному заводу Siemens Mobility в Крефельді. Ще 8 поїздів росіяни дозамовили у 2011 році, а влітку 2019 року РЖД підписала третій контракт на постачання 13 складів нового покоління ICE 3 загальною сумою в 1,1 млрд євро. З цього замовлення лише 4 передані російській стороні, решту 9 уже не відправлять замовнику.

Замість Росії “Сапсани” можуть отримати Казахстан чи Україна

Дев’ять складів ICE 3 із російського замовлення будуть добудувані, повідомили у Siemens Mobility. Компанія сподівається “знайти їм застосування за межами Росії”. Серед можливих покупців розглядаються країни із відповідною шириною залізничної колії – 1520 мм.

На думку Марії Ленен (Maria Leenen), очільниці гамбурзької консалтингової компанії SCI Verkehr, що спеціалізується на залізничному транспорті, цілком реальним кандидатом є Казахстан:

“Там і потрібні гроші держава має, і відповідні відстані для високошвидкісного руху є”.

“Дуже реалістичною опцією” експерт вважає також використання цих поїздів в Україні після закінчення війни. Вони могли б стати частиною того плану відновлення, який політики вже зараз обговорюють.

У будь-якому випадку Siemens ухвалив рішення про скасування угод з Росією. Наразі підприємство в Крефельді має повний портфель замовлень, і припинення співпраці з РЖД дозволить прискорити виконання деяких з них. Наприклад, найбільшого, отриманого від головного клієнта Deutsche Bahn, ще у 2011 році та розрахованого на два десятиліття: німецька державна залізнична компанія крок за кроком замінює зараз ICE перших двох поколінь на потяги четвертого покоління ICE 4. Поки замовлено 130 поїздів, але їх Число може зрости до 300.

Deutsche Bahn планує розпочати експлуатацію перших поїздів ICE 3 neo наприкінці 2022 року

У 2021 році Siemens Mobility при річному виторгу в 9,2 млрд євро отримала замовлень на 12,7 млрд євро, і левова частка з них припала, як завжди, саме на потяги, хоча компанія виробляє й іншу продукцію, наприклад системи автоматизації для залізниць. А не далі як 1 лютого 2022 року Deutsche Bahn на додаток до укладеного в 2020 році окремого контракту на 30 поїздів ICE 3 neo замовила за 1,5 млрд євро ще 43 склади цієї модернізованої версії Velaro, яка відрізняється, зокрема, збільшеною кількістю дверей для прискорення посадки та особливими вікнами, які полегшують пасажирам прийом сигналів стільникового зв’язку.

Заводу в Крефельді тут роботи до 2029 року.

Позначки: , , , , ,