Серпневі аукціони Укрзалізниці продемонстрували зниження ставки у експортному сполученні та зростання вартості зерновозу для внутрішніх перевезень

АТ “Укрзалізниця” у серпні провело два аукціони щодо права користування зерновозами філії “Центр транспортної логістики” (ЦТЛ) – 1 та 3 серпня.

1 серпня на аукціон були виставлені пропозиції вагоновідправок у період з 11 по 20 серпня. Загалом щодоби по 218 вагонів: 28 зерновозів для експортного сполучення та 190 одиниць для внутрішньому. Експортні вагоновідправки на другу декаду серпня біли реалізовані 100%. Базова ставка пропозиції 2267 грн/добу за час торгів зросла декілька разів та варіювались у діапазоні від 5,2 до 9,5 тис. грн/добу.

Водночас попит на зерновози у внутрішньому сполученні був менш жвавим: реалізували лише 153 вагони, або 70% вагоновідправок. Максимальна ставка – 2351 грн/добу.

3 серпня на аукціони ЦТЛ виставив вагоновідправки, не реалізовані раніше та два експортні маршрути по 28 вагонів. Ставки на експортні вагоновідправки стабілізувалися на рівні 6 та 6,5 тис. грн/добу, тоді як вартість користування зерновозами у внутрішньому сполученні зросла до 3350 грн/добу, або на третину від ставок на попередніх торгах.

8 серпня Укрзалізниця проведе акціон з розподілу зерновозів, які будуть доступні до навантаження у третій декаді серпня: у внутрішньому сполученні 200 вагонів, та ще два експортні маршрути по 28 вагонів.

Як зазначив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов, багато в чому вартість вагонів визначається горизонтом відправки: чим ближче дата завантаження, тим дорожче доведеться заплатити за вагон.

Нагадаємо, раніше з метою приведення ставки на вагони ЦТЛ до ринкового рівня Укрзалізниця змінила нормативну швидкість руху потягів для розрахунку вартості користування вагонами.

Позначки: , , , ,