Позбутися всього зайвого і зосередитися на головному. Такий план перетворення УЗ на прибуткову компанію від новопризначеного голови правління Володимира Жмака.

Укрзалізниця має стати вертикально-інтегрованим холдингом з 4 компаніями, на непрофільні активи очікує великий розпродаж.

У складі холдингу повинно залишитися чотири окремі компанії: три з них спеціалізуватимуться на перевезеннях – вантажних, пасажирських та контейнерних, ще одна – оперуватиме інфраструктурою. Все інше – є непрофільними активами, що будут запропоновані уряду до приватизації. У концесію планує віддати і низку профільних активів – зокрема, сухі термінали та вокзали. Новий очільник Укрзалізниці вже має ключових людей на посади, проте воліє не називати їхні імена до призначення Кабміном. Таким чином він намагається запобігти спробам “збити їх, тими кого влаштовує поточний стан на УЗ”, пояснив Володимир Жмак в інтерв’ю виданню Ліга.Бізнес.

Володимир Жмак розповів як планує змінювати Укрзалізницю, щоб перетворити її на прибуткову компанію:

Не стільки за рахунок підвищення тарифів, як за рахунок зниження вартості послуг, які ми надаємо, – пояснив В.Жмак.

На його переконання, Укрзалізниця має зосередитися на профільному бізнесі — це рухомий склад,  інфраструктура, і диспетчеризація, тобто організація руху:

Я хочу виділити в Укрзалізниці чотири вертикально-інтегровані бізнес-одиниці,  з відокремленими балансами, які здатні порахувати свої прибутки і збитки: це вантажні перевезення, пасажирські перевезення, інфраструктура, і моя новація, — окремо вивести контейнерні перевезення. Контейнерні перевезення зараз знаходяться в складі вантажних перевезень, але це в принципі окремий вид бізнесу.

Новопризначений голова правління УЗ хоче перетворити вертикально-інтегровані одиниці на окремі компанії у складі холдингу УЗ:

Для цього вони повинні мати все для здійснення своєї діяльності. У керівника вантажних перевезень повинні бути і локомотиви, і вагони. А не як зараз: він іде за локомотивами праворуч, за вагонами — ліворуч.

Автоматизація і оцифрування всього, що можна, починаючи від документообігу, диспетчеризації руху і т.д.

Система покарань – має бути публічною і показовою.

Мотивація – зрозуміла для всіх система оплати праці та мотивації співробітників. Впровадження системи EVA (Economic value added).

Боротьба з корупцією. Боротьба з корупцією починається зі знищення передумов для її виникнення. Одна з перших задач — розподілення локомотивів:

“Тому що є великий дефіцит. Не буде дефіциту локомотивів — не буде корупції в цьому напрямку, тому що Укрзалізниця везтиме всіх, а не тих в першу чергу — за три дні, а тих в другу — за 15”, – наводить приклад В.Жмак.

Наведення порядку в закупівлях. В. Жмак переконаний, що навести лад тут можна за умови, якщо замовник закупівлі супроводжує її та відповідає за неї:

Далі — онлайн-трекінг замовлення. Тобто, якщо я замовив колісні пари, то через чіткий проміжок часу вони мають бути на поїздах, а не лежати на складі. Це має бути автоматизована система, яка працює автономно.

Позначки: , , ,