Розвиток євроколії на території України є одним зі стратегічних питань в “Укрзалізниці”.

Про це в інтерв’ю Delo.ua розповів член правління “Укрзалізниці” Євген Шрамко, повідомляє Rail EXPO.

На початку липня аналітичний підрозділ JASPERS опублікував результати досліджень, розроблених на замовлення Європейської комісії по стратегічній інтеграції українських та молдовських залізничних мереж до Європейського простору. «Укрзалізниця» активно приймала участь у підготовці цього дослідження. Ця стратегія передбачає будівництво близько 3,3 тис. км колій європейського стандарту на території України. Саме ці колії увійдуть у чотири європейські залізничні TEN-T коридори.

Карта «магістралі» колії 1435 мм, запропонованої для інтеграції залізничних мереж в Україні та Молдові з мережами в Європейському Союзі.

Для реалізації цих амбітних планів “Укрзалізниця” планує співпрацювати з основним європейським фондом по розвитку інфраструктури «Connecting europe facility». З цим фондом Україна підписала угоду про асоціацію, що дає можливість отримання грантового фінансування до 50% вартості проекту.

«До речі, “Укрзалізниця” вже почала співробітництво з фондом та отримала грантове фінансування проєктів розвитку залізничних переходів з країнами ЄС на суму 51 млн євро», повідомив Євген Шрамко.

Позначки: , ,