Від 2 до 3 млрд доларів коштуватиме переведення однієї залізничної лінії на стандарт ЄС, – Кубраков

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков сказав, що переведення однієї залізничної лінії на стандарт ЄС коштуватиме Україні від 2 до 3 мільярдів доларів, про це повідомляє Економічна правда з посиланням на FT.

Також він зазначив, що крім переоблаштування колії ще необхідні додаткові інвестиції для збільшення пропускної спроможності на прикордонних переходах.

Раніше в уряді заявляли, що Україна розглядає можливість поетапного будівництва колії 1435 мм для з’єднання з європейською залізницею. Спочатку хочуть сполучити великі вузли та великі міста, а згодом поступово розширювати по всій країні.

Операційний директор Укрзалізниці В’ячеслав Єрьомін зазначав, що зміна колії – “це дорого, довго та складно, але необхідно”. За його словами, розглядаються такі етапи: Львів-Київ, Львів-Одеса, Львів-Кривий Ріг.

На думку екс-заступника міністра інфраструктури України Віктора Довганя, робити євроколію до Києва чи Одеси на цьому етапі нереально. Краще почати з коротких з’єднань Львів, Мукачеве, Чернівці. Вартість євроколії від кордону до Львова та Ковеля становитиме 75 млн доларів.

Раніше питання розбуєвродови євроколії обговорювалися лише в контексті пасажирсього руху, але як показала практика для пришвидшення вантажного руху через кордон також необхідна колія 1435 мм.

За 10 днів до початку другого етапу російської агресії проти України на Львівщині було підписано меморандум про будівництво євроколії від Рава-Руської до кордону Польщі.

Нагадаємо, у січні 2020 року Кабмін оприлюднив Інвестиційний атлас, який презентував дві потенційні ділянки з європейським стандартом колії 1435 мм: Скнилів-Мостиська та Ковель-Ягодин-Державний кордон. Попередня оцінка вартості проєкту модернізації Скнилів-Мостиська становила 20,8 млн. доларів, Ковель – Ягодин – Державний кордон нарахували 54,2 млн. доларів. Завершити проєкти планували у 2024 році.

Позначки: , ,