Перший поїзд з вантажами АТ “АГМК” відпрвлено до ЄС Центральним коридором

Узбецька залізниця (Uzbekistan Temir Yollari, UTY) відправила перший потяг з міддю до Європи Центральним коридором в обхід росії. Про це пише REUA з посиланням на інформацію компанії.

АТ «УЗТЕМІРЙУЛКОНТЕЙНЕР» організував перший контейнерний блок-поїзд з вантажами АТ “Алмалицький гірничо-металургійний комбінат”.  Поїзд складається з 46 платформ, які перевозять 91 контейнер (20-футові) з мідним концентратом.

Поїзд вирушив 16 грудня і подолає відстань у 4 тис. км: вантаж доставлять до Туркменістану, потім кораблем до порту Баку, поїздом до порту Поті в Грузії, а потім знову кораблем до порту Бургас у Болгарії.

Реалізувати новий контейнерний сервіс UTY змогла у співпраці з компаніями трьох країн: з Туркменістану – ВАТ “ТЛЦТ”, Азербайджану – ADY Container LLC та Грузії – GR Logistics and Terminals.

У повідомленні зазначається, що “нове сполучення є прикладом зростаючої економічної та політичної співпраці Узбекистану з Європейським Союзом”.

фото UTY

Центральний коридор (ТМТМ) після початку російсько-української війни набуває все більшого значення. Маршрут включає короткі морські перевезення в Каспійському морі та Транскаспійську залізницю, що з’єднує Азербайджан і Грузію. У цьому році низка європейських інтермодальних операторів вирішили запустити регулярні транспортні послуги цим коридором.

Проєкт Центрального коридору як альтернативи маршруту через Росію та Білорусь для сполучення Європи з Центральною Азією та Китаєм підтримується Європейським Союзом. ЄБРР почав вивчати перспективи розвитку інтермодальних перевезень на цьому коридорі і заявляє, що готовий інвестувати мільярди євро в розвиток інфраструктури цього регіону.

Позначки: , , ,