АТ “Укрзалізниця” підтримує лібералізацію ринку залізничних перевезень, оскільки це черговий крок на шляху євроінтеграції, – про це заявив голова правління АТ УЗ Євген Кравцов на Міжнародній інвестиційній конференції 2019 Concorde Capital, повідомляє ЦТС. Разом з тим топ-менеджер зазначив, що в Україні для відкриття ринку залізничних перевезень потрібно ще 4-5 років, за його словами, УЗ щодо цього має узгоджену позицію з парламентом.
Зазначеного строку буде достатньо для реалізації стратегічних планів, дозволить ліквідувати технічні прогалини, і “Укрзалізниця” зможе на рівних конкурувати з приватними сектором“, – вважає Є.Кравцов.
Він додав, що від відкриття ринку залізничних перевезень “Укрзалізниця” отримає і переваги: адже тоді тарифи на вантажні перевезення будуть абсолютно однаковими для всіх операторів рухомого складу. Раніше президент Української зернової асоціації Микола Горбачов в інтерв’ю ЦТС висловив думку, що конкуренція на ринку локомотивної тяги дала б ринкову ціну залізничних перевезень.
“УЗ захищається як може і зберігає своє монопольне становище на ринку, через те, що не згодна з вартістю інфраструктурної складової. УЗ хоче суттєво її підвищити, що призведе до подорожчання всіх перевезень, в тому числі зернових. Конкуренція на ринку тяги могла б створити ринкову ціну. З іншого боку, при підвищенні інфраструктурної складової з’явиться реальний термін окупності і УЗ зможе залучити грошовий ресурс на покупку. В тій моделі, яка існує на ринку сьогодні – локомотиви окупляться “ніколи”, – заявив Горба чев.
Нагадаємо, що міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявляв, що в 2019 році в Україні буде запущено пілотний проект з допуску приватних магістральних локомотивів на інфраструктуру УЗ. УЗ, в свою чергу, вже висунула ряд вимог щодо того, якими мають бути локомотиви приватних операторів, які потенційно могли б взяти участь в експерименті – машини повинні бути виключно нові, не російського виробництва і з локалізацією випуску в Україні. Разом з тим, жоден з потенційних бажаючих, вийти на ринок приватної тяги, публічно не озвучував планів про закупівлю російського тягового рухомого складу. Так, в компанії Ferrexpo заявили, що планують купувати тільки нові магістральні локомотиви.Позначки: , ,