Минулого року на власних потужностях АТ “Укрзалізниця” був збудований 21 вагон, з яких 20 – піввагонів і 1 зерновоз. Всі вагони були побудовані для власних потреб УЗ.  Таку інформацію “Укрзалізниця” надала на запит ЦТС. Нагадаємо, що АТ УЗ мала намір побудувати за рік близько 1,5 тис. піввагонів, про це йшлося у пояснювальній записці до фінансового плану 2019 року. Таким чином в 2019 році обсяги будівництва вантажних вагонів знизилися у 150 разів до показника попереднього року. Також в компанії відзначили, що, згідно з проектом капінвестицій на 2020 рік, будівництво вантажних вагонів підприємствами “Укрзалізниці” не планується.

Зауважимо, що рік тому на конференції “Залізниці України: розвиток та інвестиції 2019” представники УЗ озвучили плани з омолодження вагонного парку країни і потреби обмеження практики подовження терміну експлуатації вагонів.

Однак для самої УЗ 2019 рік став початком зготання вагонобудівної програми – лише 21 вагон, перед тим – в 2018 році підприємства “Укрзалізниці” випустили близько 3 тис. вагонів, у 2017 році –  2606 піввагонів.

Архіне фото

Директор департаменту вагонного господарства УЗ Олег Мотін в травні 2019 го заявляв, що з 2020 року компанія планувала почати серійне виробництво вагонів-зерновозів на потужностях Панютинського вагоноремонтного заводу в обсязі до 60 вагонів щомісяця.

Проте як бачимо, один зерновоз – то розроблений і збудований філією “Панютинський вагоноремонтний завод” АТ “Укрзалізниця” торік у травні дослідний зразок зерновозу мод. 19-6938. Тоді його презентували як РС зі збільшенним обсягом кузова для перевезення зерна і сипучих харчових продуктів, який пройшов все необхідні випробування дослідного зразка і має право на курсування країнами СНД і Балтії.

У липні 2019 року АТ «Укрзалізниця» запропонувало бізнесу послуги з будівництва та ремонту вантажних вагонів на зустрічі з найбільшими власниками приватних парків вагонів. Керівництво держкомпанії зауважило, що заводи УЗ можуть будувати різні види піввагонів, фітингові платформи та незабаром для замовлення будуть доступні зерновози.

Робочий парк УЗ зменшився з 61,5 до 57,7 тисяч одиниць рухомого складу або на 6%. Тому Укрзалізниця починає переорієнтовуватися на обслуговування приватних операторів. Зважаючи на потребу вітчизняної економіки в оновленні парку вантажних вагонів, Укрзалізниця готова виробляти вантажні вагони не лише для себе, а й для ринку приватних операторів.

«Ми готові виробляти нові вагони як із власних матеріалів, так і з матеріалів замовника, якщо таке бажання буде у клієнта. Також пропонуємо фінансовим компаніям та банкам розробити кредитні та лізингові продукти для придбання вироблених вагонів», — зазначив Андрій Рязанцев, директор з розвитку бізнесу “Укрзалізниця”.