Замовники будуть звільнені від сплати окремих зборів у 4 випадках, які визначила УЗ.

19 грудня правління АТ «Укрзалізниця» затвердило «Перелік виняткових умов, які є підставою для звільнення замовників послуг, пов’язаних з організацією перевезення вантажів, від обов’язку вносити плату за використання вагонів, користування вагонами (контейнерами) та зборів/плат АТ «Укрзалізниця» під час дії правового режиму воєнного стану в Україні», про це повідомив заступник директора Департаменту комерційної роботи товариства Валерій Ткачов.

У разі виникнення затримок вагонів та контейнерів незалежно від їх власності під час перевезення, в тому числі у «кинутих» поїздах чи затримок на станціях в очікуванні подачі вагонів (контейнерів) на під’їзні колії не включається час затримки, що виник у випадках:

  • введення перевізником тимчасових обмежень щодо станції призначення після прийняття вантажу перевізником до перевезення.
  • запровадження комендантської години на території, на якій розташована станція відправлення та/або станція призначення.
  • проведення бойових дій або тимчасової окупації, оточенні (блокуванні) збройними формуваннями російської федерації території України, на якій розташована станція відправлення та/або станція призначення та/або будь-яка станція на шляху прямування.
  • прийняття Державною митною службою України (або іншими органами державного контролю) рішення про простій працівників певних територіальних органів, у зв’язку з чим територіальні органи тимчасово не здійснюють митне та інше оформлення вантажів на станціях відправлення та призначення.

Зазначається, що у разі виникнення спірних питань між замовниками послуг та АТ «Укрзалізниця» щодо нарахування та стягнення плат за використання вагонів, у тому числі з підстав, які не передбачені цим Переліком виняткових умов, але які обумовлені дією правового режиму воєнного стану в Україні, такі питання розглядаються Департаментом комерційної роботи за участі філій «Центр транспортної логістики» та «Єдиний розрахунковий центр залізничних перевезень».

Рішення з означених спірних питань оформлюються протоколом, додав В. Ткачов.

Позначки: , , , ,