В “Укрзалізниці” заявляють про відсутність нормативно-правового акта, який би дозволяв виїзд приватного магістрального локомотива на колії УЗ. Про це повідомили в АТ “Укрзалізниця” на запит ЦТС, підтвердивши введення заборони на оборот тепловозу General Electric ТЕ33А, що належить компанії “Івано-Франківськцемент”, на коліях загального користування. Зокрема, в АТ УЗ повідомили, що наказом регіональної філії “Львівська залізниця” від 02.01.2019 №2 / од “Про проведення дослідних поїздок локомотивів ПрАТ “Івано-Франківськцемент” проводилися експериментальні поїздки на ділянках Хриплин-Ямниця-Ходорів, Ямніца- Ходорів-Львів-Клепарів, Ямниця-Чернівці. При цьому, згідно з п. 9.12 Правил технічної експлуатації залізниць України порядок обороту рухомого складу, що належить іншим відомствам, підприємствам і організаціям, на шляхах загальної мережі залізниць визначається Державною адміністрацією залізничного транспорту України. В УЗ нагадали, що за час діяльності Державної адміністрації залізничного транспорту України в установленому порядку не був розроблений нормативно-правовий акт, яким регулюється це питання.
“З огляду на відсутність врегулювання на законодавчому та нормативному рівнях доступу приватних локомотивів до залізничної інфраструктури, розпорядженням від 17.04.2019 №Ц / 4-55 / 615-19 скасовано наказ регіональної філії “Львівська залізниця” від 02.01.2019 №2 / од та припинені експериментальні поїздки локомотивами і локомотивними бригадами ПАТ “Івано-Франківськцемент”, – підсумували в “Укрзалізниці”.
Нагадаємо, що про відмову “Івано-Франківськцемент” в експлуатації на шляхах УЗ локомотива ТЕ33А стало відомо в червні.
Раніше “Івано-Франківськцемент” кілька років поспіль намагався домовитися з “Укрзалізницею” про допуск своїх локомотивів на інфраструктуру національної залізничної компанії для перевезення своєї продукції. У 2013 році компанія купила тепловоз General Electric локомотив ТЕ33А. У 2016 році з УЗ було досягнуто компромісу. “Укрзалізниця” в тарифному довіднику ввела окрему графу – локомотиви приватні з власної локомотивною бригадою. “Ми в рамках експерименту отримали дозвіл на виїзд до Ходорова. І вартість за цю послугу зменшилася з 22 до 8 тис. грн“, – пояснював ЦТС в 2016 році Богдан Скрип’юк, директор з транспорту ПАТ “Івано-Франківськцемент”. Компанія експлуатувала крім General Electric ТЕ33А, тепловози 2М62 і М62.Позначки: , , ,