Уряд віддав кошти, що мали бути витрачені на модернізацію залізничної інфраструктури, для розвитку міського пасажирського транспорту.

На сьогоднішньому засіданні Кабмін урізав фінансування модернізації української залізниці на 200 млн грн, натомість ці кошти передали на програму з розвитку міського транспорту, повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

Кабмін перерозподілив обсяги надання кредитів з державного бюджету, передбачених Міністерством інфраструктури на 2020 рік для реалізації спільних з Європейським інвестиційним банком інвестиційних проектів. А саме обсяг надання кредиту з державного бюджету на «Проєкт з модернізації української залізниці» зменшився на 200 000 тис. грн.

Відповідно на суму 209 815,5 тис. грн. буде збільшено фінансування програми «Розвиток пасажирського транспорту в містах України».

Нагадаємо, Законом України від 03.10.2018 № 2585-VIII «Про ратифікацію Фінансової угоди (Проект модернізації української залізниці (Модернізація інфраструктури ПАТ «Укрзалізниця») між Україною та Європейським інвестиційним банком» ратифіковано Фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (далі – Фінансова угода) на 150 млн євро для реалізації проєкту «Модернізації української залізниці (Модернізація інфраструктури ПАТ «Укрзалізниця»). Загальна вартість зазначеного проєкту складає 306 млн євро. Водночас, однією із умов Фінансової угоди є укладання кредитної угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку на 150 млн євро. Гарантійну угоду між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку ратифіковано Законом України від 19.12.2019 № 412-IX «Про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект електрифікації української залізниці «Електрифікація залізничного напрямку Долинська – Миколаїв – Колосівка») між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку», який набрав чинності 07.01.2020.

 

Як повідомив заступник директора департаменту стратегічного розвитку «Укрзалізниці» Олександр Карначов, ситуація не є критичною, термін проведення тендеру подовжено на прохання учасників, а невикористанні кошти передані на інші проєкти. За його словами, наступного року “всі ліміти закладені в необхідних обсягах”.