У квітні скорочення перевезення вантажів «Укрзалізницею» сягло на 18%. Але це менше ніж в інших європейських державах. Про це повідомив в своєму інтерв’ю виданню Букви міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Серед причин спаду вантажних перевезень окрім сезонності міністр інфраструктури України Владислав Криклій назвав зміни кон’юнктури ринку через світову економічну кризу:

– Наприклад, зараз не їде вугілля для теплових генерацій. З 15 травня мають почати возити. По металургії також змінилась структура, бо зараз не возять руду на експорт, економічна криза впливає на перевезення також. Ми аналізували ситуацію – в Польщі, Німеччині відбувається те саме, навіть більше.  Тому постукаю по дереву, що у нас ще менші обсяги падіння, якщо не брати пасажирські перевезення.

На запитання, як довго протримається новий очільник «Укрзалізниці», зважаючи на кількість «поважних» осіб, які мають інтереси в цій сфері – від тарифів до пріоритету перевезень, міністр відповів:

– Я думаю, що це залежатиме і від керівника. 29 років комусь підігравали. Але враховуючи, що зараз у підприємства не найкращі часи, то доведеться приймати непопулярні рішення.

Криклій пояснив, яких саме непопулярних рішень він чекає від керівництва залізниці, що має купу активів, земель, якими не послуговується: інвентаризація та розпродаж.

– Застарілі вагони – для розуміння там 16 тисяч вагонів недозавантажені – і їх можна продати як брухт чи як вагон, якщо знайти правильне рішення, і конвертувати це в ресурси. Але цим треба займатись.

Також повинна відбутися оптимізація чисельності персоналу, при чому “починати не з машиністів, а починати з апарату” порадив міністр інфраструктури України.

Позначки: , ,