АТ «Укрзалізниця» та компанія Alstom фіналізували домовленості щодо закупівлі 130 французьких локомотивів

Сьогодні, у присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Франції Еммануеля Макрона був підписаний протокол про співробітництво, який фіксує ключові домовленості між компаніями. Протокол був підписаний головою правління АТ «Укрзалізниця» Олександром Камишіним та генеральним директором компанії Alstom Анрі Попар-Лафаржем.

У разі успішної реалізації намірів, українські залізничники зможуть отримати 130 нових електровозів, з них 50 електровозів, які працюють на змінному струмі і 80 двосистемних (які можуть працювати і на змінному і на постійному струмі).

«Підписана угода дозволить нам отримати вкрай необхідні електровози за найкращими можливими в сучасні турбулентні часи умовами. Використання українських компаній та спеціалістів під час побудови та обслуговування машин також принесе унікальний досвід в Україну. Попереду ще багато роботи щодо обговорення технічних деталей, але більша частина перемовин позаду», — зазначив голова правління компанії Олександр Камишін.

Проєкт є частиною пакету макрофінансової підтримки Французької Республіки для України, яка, в тому числі, включає цільове пільгове кредитування. Завдяки цьому Україна найближчим часом зможе оновити парк вантажних електровозів.

Протокол передбачає унікальні умови для поставок, зокрема надання фінансової позики на 14 років казначейством Франції та банківським консорціумом у розмірі 85% від вартості контракту. Авансовий платіж за поставку електровозів складає 15%.

«Це не просто домовленість на поставку локомотивів — це інтеграція України у економічну систему та транспортну мережу Євросоюзу», — зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Нагадаємо, з 2018 року тривали перемовини з французькою стороною, в тому числі з компанією ALSTOM про постачання локомотивів. У травні 2021 року представники Урядів Французької Республіки та України підписали рамкову угоду щодо оновлення парку вантажних електровозів АТ «Укрзалізниця» – постачання до 130 електровозів компанією Alstom на загальну суму до 900 млн євро. Рівень локалізації виробництва становитиме 35%.
У липні ВРУ ратифікувала угоду, що передбачає поставку електровозів ALSTOM, а згодом її підписав Президент.

Йдеться про локомотиви Prima T8, які можуть рухатися зі швидкістю 120 км/год з потужністю перевозити до 9 тис. тонн вантажу в одному складі поїзду. Робота цих локомотивів в 7 разів більш енергоефективна від дизельної.  Загальна потреба УЗ в оновленні парку вантажних електровозів – понад 300 одиниць до 2033 року. Контракт з Alstom покриє лише третину цієї потреби. Отже, інші виробники можуть претендувати на решту замовлення.

 

Позначки: , , ,