АТ «Укрзалізниця» отримає фінансування в сумі 200 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку в рамках проєкту «Надзвичайна підтримка української залізниці». Проєкт сприятиме відновленню та модернізації залізничної інфраструктури.

Угоду підписали віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад Олександр Кубраков, директор ЄБРР з питань Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко та член правління Антон Мішин.

Термін погашення становитиме до 15 років, включно з пільговим періодом до 3 років.

Кошти позики в сумі 100 млн євро будуть спрямовані на фінансування капітальних вкладень АТ «Укрзалізниця», у тому числі закупівлі матеріалів для відновлення залізничних коридорів з Європейським Союзом, а також оновлення рухомого складу.

Ще 100 млн євро будуть спрямовані на фінансування критичних потреб АТ «Укрзалізниця», спрямованих на забезпечення стабільних і безперебійних залізничних вантажних і пасажирських перевезень.

Крім того, проєкт передбачає надання грантових коштів в сумі до 10 млн євро на фінансування капіталовкладень, що сприятимуть забезпеченню інклюзивності залізничних вокзалів, зокрема встановлення ліфтів та пандусів, закупівлі комунікаційного обладнання, енергоефективного освітлення тощо.

Реалізацію проєкту планується розпочати вже в липні цього року.

Укрзалізниця та ЄБРР співпрацюють протягом 25 років. За підтримки ЄБРР профінансовано оновлення парку вантажних вагонів Укрзалізниці, розширення сполучення з ЄС, в тому числі,  побудовано Бескидський тунель. Загалом, за цей період сторони реалізували проєкти на понад 300 мільйонів євро.

Про це інформує REUA  з посиланням на прес-центр АТ «Укрзалізниця»

 

Позначки: , , ,