Кредитні кошти будуть спрямовані на модернізацію залізничної інфраструктури.

АТ “Укрзалізниця” і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підписали рамкову угоду про виділення УЗ кредиту в розмірі 100 млн доларів під ставку 7,929% річних. Кінцевий термін погашення кредиту – 2024 рік, про це інформує Міністерство інфраструктури України.

Витрачатимуть кошти на модернізацію залізничної інфраструктури в рамках транспортних коридорів TEN-T, на це буде направлено 70% кредиту. Ще 30% підуть на оновлення засобів диспетчерської сигналізації і зв’язку, а також на удосконалення системи залізничного трафіку.

“Слідом за вагонами і локомотивами ми інвестуємо в розвиток інфраструктури. З нашими партнерами з ЄБРР прийнято рішення частково оновити залізничне полотно транспортних коридорів TEN-T, через які проходить близько 80% всіх транзитних вантажів. Крім того, ми беремо на себе зобов’язання також оновити пристрої диспетчеризації та зв’язку”, – прокоментував голова правління АТ “Укрзалізниця” Євген Кравцов.

Як інформують в Мінінфрастуктури, за рахунок залучених коштів УЗ дорозмістить єврооблігації на 100 млн дол.

“ЄБРР фінансує інфраструктурні проекти “Укрзалізниці” шляхом випуску єврооблігацій … Ці кошти підуть виключно на придбання матеріалів, роботи будемо проводити своїми силами”, – пояснив Євген Кравцов , додавши, що тендери будуть проходити за правилами ЄБРР, – На фоні перманентних гучних тендерів на закупівлі анкерів, стрілочних переводів, це сигнал ринку: тендери будуть проходити за правилами ЄБРР. Максимально прозорі, з рівним допуском всіх учасників до торгів і без дискримінацій за прізвищами. Учасниками тендеру можуть бути як резиденти України, так і нерезиденти України. Це дасть можливість залучити до закупівлі широке коло учасників.”

Найближчим часом Укрзалізниця та ЄБРР планують погодити план імплементації угоди, яким буде визначено повний перелік проектів модернізації.

Підписання угоди на найкращих умовах свідчить про довіру міжнародних фінансових інституцій, зазначив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій:

«Укрзалізниця залучає від ЄБРР 100 млн дол. США за найнижчою за 8 років ставкою. Ми не тільки декларуємо принципи вільної конкуренції та відкритості, найближчим часом ми розпочнемо активне реформування у сфері залізничних перевезень та безпосередньої на Укрзалізниці. Співпраця з ЄБРР є сигналом для інших міжнародних партнерів, з якими ми готові разом втілювати реформи у життя».

Однак в самому ЄБРР уточнюють, що мова йде про викуп вже розміщених єврооблігацій УЗ, інформує ЦТС.

“ЄБРР підтримує подальшу інтеграцію української залізничної системи в міжнародні мережі, інвестуючи до 100 млн дол. В облігації, випущені української національної залізничної компанією” Українська залізниця “. Підписка ЄБРР становить приблизно 17% від загальної емісії. Облігації будуть в лістингу біржі” Євронекст “в Дубліні. Отримані від розміщення кошти будуть використані для реконструкції пріоритетних залізничних ліній, переважно тих, які відносяться до транс’європейських транспортних мереж “, – повідомив старший з Радник із зовнішніх зв’язків ЄБРР Антон Усов.

В МІУ нагадують, що на початку липня 2019 року Укрзалізниця вперше після шестирічної перерви залучила фінансування з міжнародного ринку капіталу на 500 млн дол. США, випустивши єврооблігації під процентну ставку 8,25% річних. Ставка купону за бондами є найнижчою з 2011 року серед квазісуверенних позичальників з України.

Після розміщення євробондів рейтингове агентство Standard & Poor’s (S & P) підвищило кредитний рейтинг “Укрзалізниці” з “ССС +” до “B-” з прогнозом стабільний (поточний максимальний рівень кредитного рейтингу, обмежений рівнем суверенного рейтингу України).