З’явилися три типи ставок плати: гранична, маржинальна і фактична

Новий порядок встановлення і перегляду ставок плати за використання власних вагонів ухвалило 30 грудня правління Укрзалізниці, про це повідомив заступник директора з комерційної роботи Валерій Ткачов.

Що нового у еред нововведень документа можна відзначити такі:

1. Встановлено три типи ставок плати:

– гранична (гранична) ставка плати (ПСП) – це ставка, розрахована з урахуванням вартості нового вагона, життєвого циклу вагона, ставки дисконтування. Встановлює ПСП правління «Укрзалізниці»;
– маржинальна ставка плати (МСП) – це ставка, розрахована з урахуванням тільки витрат на утримання вагонів. Являє собою умовно мінімально допустиму ставку плати. Встановлюється правлінням УЗ;
– фактична ставка плати (ФСП) – це ставка плати, визначена з урахуванням ситуації на ринку вагонів і загальної кон’юнктури. Це ставка плати, по якій будуть пропонуватися вагони УЗ. Вона не може бути нижче МСП. ФСП переглядається щомісяця в автоматичному режимі.

2. Підстави для перегляду ФСП:

– відсоток утилізації вагонів УЗ (відсоток задіяного парку УЗ до корисного парку УЗ (робочий + сезонний запас). Встановлена ​​норма утилізації вагонів УЗ – 65%.
– частка використання парку УЗ – частина вагонів УЗ, задіяних в загальному обсязі завантаження вагонів. Встановлена ​​норма – 90%;
– розмір граничної і маржинальної ставки плати за використання вагонів УЗ.
При досягненні зазначених вище нормативних показників проводиться перегляд ФСП.

3. ФСП переглядається щомісяця і в автоматичному режимі без затвердження правлінням Укрзалізниці. Правління затвердило лише первинну (стартову) фактичну ставку плати. Надалі ФСП перераховується і публікується.

4. Величина разового коригування (крок коригування) фактичної ставки плати становить величину «Г» (+/- 100 грн / добу).

Додатково правління «Укрзалізниці» встановило ставки плати:

– для довгострокових договорів;
– для торгів через «Прозорро» (звичайні / спотові аукціони);
– для довгострокових договорів через «Прозорро».

Нагадаємо, що у грудні в. о. директора зі стратегічного розвитку та інвестиційної політики АТ “Укрзалізниця” Олександр Карначев попередив, що регульована частина тарифу – інфраструктурна та локомотивна складові – не будуть змінюватися, але змін зазнає нерегульована частина – вагонна складова. Це може спричинити зростання вартості вагону, але оскільки у компанії немає монопольного становища і радше говорити про конкурентні послуги, то ринок сам здатен збалансувати ціни, – повідомили в Укрзалізниці. Так з початку року на послуги перевезень у вагонах УЗ впроваджується єдиний логістичний коефіцієнт.

Наприкінці року Укрзалізниця змінила вартість порожнього пробігу.

 

 

 

Позначки: , , , ,