АТ «Укрзалізниця» у 2022 році поповнить свій вагонний парк 50 зерновозами нового зразку, які планує збудувати на власному підприємстві — Панютинському вагоноремонтному заводі.

Укрзалізниця відреагувала на ажіотажний попит на зерновози, який останні декілька місяців охопив український ринок вантажних перевезень. Про плани з оновлення парку зерновозів повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін:

Наступного року плануємо поповнити парк зерновозів, які мають стабільно великий попит на ринку вантажних перевезень. Уже формуємо замовлення нашому Панютинському вагоноремонтному заводу на виготовлення 50 вагонів-зерновозів нового зразка, що є повністю власною розробкою підприємства. Даємо старт серійному виробництву цих вагонів.

Нагадаємо, дослідний зразок вагону мод. 19-6938 зі збільшеним обсягом кузова для перевезення зерна і сипучих харчових продуктів був виготовлений та поставлений у серійне виробництво філії «Панютинський вагоноремонтний завод» АТ «Укрзалізниця» у 2019 році. Вагон має збільшений об’єм — 120 м³ (раніше – до 94 м³), конструкційна швидкість вагона — до 120 км/год. Вагон сертифікований та призначений для експлуатації на залізницях України та держав-учасниць Ради із залізничного транспорту.

Наразі загальний парк вагонів-зерновозів АТ «Укрзалізниця» складає 11,4 тис. одиниць, і найближчими роками компанія планує його оновити. Для цього товариство розробило концепцію оновлення парку вантажних вагонів до 2028 року, яку було схвалено 30 вересня 2021 року на засіданні Антикризового штабу з відновлення сталого функціонування АТ «Укрзалізниця». Відповідно до концепції впродовж найближчих семи років, зокрема, планується побудувати та оновити майже 15 тис. зерновозів, у тому числі 3,6 тис. — на підприємствах АТ «Укрзалізниця».

 

Позначки: , , , ,