Україна хоче долучитися до логістичних мереж ЄС

Кабінет міністрів та Міністерство інфраструктури ведуть перемовини щодо включення українських залізничних та річкових маршрутів до Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), повідомила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Про це пише MINTRANS.
«Ми багато зробили для того, щоб на наступний семирічний період планування діяльності Європейського Союзу Україна не була осторонь великих проєктів і масштабних ініціатив, зокрема це стосується проєкту Global Gateway – розбудова нового «Шовкового шляху». Україна була визнана як одна з пріоритетних країн для розвитку такого шляху. Сьогодні команда Урядового офісу з Євроінтеграції, команда Міністерства інфраструктури, колеги з регіонів вже ведуть перемовини щодо включення українських залізничних, річкових, маршрутів до мережі TEN-T», – сказала Стефанішина.

Залучення України до логістичних мереж ЄС в рази збільшить потенціал економіки країни, розраховують в уряді.

Віцепрем’єрка також зазначила, що у 2022 році Україна приєднається до Конвенції з питань митного транзиту («митного безвізу»). У планах – завершити перегляд угоди про асоціацію та представити на саміті наступного року дорожню карту української євроінтеграції. Формує Україна й план рішень, що будуть ухвалені в ході Мадридського саміту НАТО в червні цього року.

Рік тому Комісія ЄС оголосила про оновлення плану роботи TEN-T, розбудова якої має бути повністю завершена до 2030 року. Також є потреба переглянути регулювання мережі, оскільки розподіл потужностей на вантажні перевезення європейськими залізничними коридорами не відповідає потребам міжнародних вантажопотокам.

Нагадаємо, у 2019 році Україні було виділено 850 млн євро фінансування від ЄС для реалізації 9 проєктів TEN-T, що передбачають модернізацію, електрифікацію та збільшення пропускної спроможності залізниці, включно з маршрутами до західного кордону і маршрути, що пов’язують північ і південь країни. А це 530 кілометрів української залізничної колії, які потребують оновлення в рамках TEN-T. Кредит у 450 млн євро на розвиток транспортної мережі TEN-T надав ЄІБ. Ще 100 млн долл виділив ЄБРР  для капремонту колії УЗ мережі TEN-T.

Позначки: , ,