Україна примусово вилучатиме майно/вантаж та тимчасово користуватиметься вагонами СНД незалежно від власності

Відповідно до Указу Президента України про введення воєнного стану дозволяється тимчасове використання вагонів країн СНД незалежно від їхньої форми власності, які перебувають на території України для перевезення гуманітарних вантажів, підвищення обороноздатності та відновлення економіки України, про це йдеться в телеграмі ЦМ-13/549 от 03.03 повідомили в компанії.
Також АТ «Укрзалізниця» інформує про випадки вилучення вантажів для потреб держави та військових адміністрацій. У компанії пояснили вантажовідправникам механізм примусового вилучення майна.
СТИСЛО ПРО НОРМИ ЗАКОНОДАВСТВА СТОСОВНО ПРИМУСОВОГО ВИЛУЧЕННЯ МАЙНА/ВАНТАЖІВ
  1. Відповідно до пункту 4) частини 1 статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» вантажі, які перебувають у розпорядженні перевізника, можуть бути вилученні для потреб держави військовими адміністраціям (у разі їх утворення) самостійно або із залученням органів виконавчої влади.
  2. Факт примусового вилучення майна для потреб держави засвідчується актом про примусове відчуження або вилучення майна (далі – Акт).
  3. Вимоги до Акта визначені приписами статті 7 Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» (далі – Закон про передачу майна).
  4. Серед іншого в Акті має бути зазначено відомості про власника майна.
  5. До Акта додається документ, що містить висновок про вартість майна на дату його оцінки, яка проводилася у зв’язку з прийняттям рішення про його примусове відчуження (пункт 4 статті 7 Закона про передачу майна).
  6. Оцінка майна, що підлягає примусовому вилученню, проводиться у порядку, встановленому законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність.
  7. У разі неможливості залучити до оцінки майна суб’єктів оціночної діяльності, оцінка проводиться органами державної влади або органами місцевого самоврядування за погодженням із власником майна. У разі відмови або відсутності власника майна зазначені органи мають право проводити таку оцінку самостійно (стаття 8 Закона про передачу майна (виконання цих умов в умовах воєнного стану вкрай складне або неможливе)).
  8. Акт підписується власником майна або його законним представником і уповноваженими особами військового командування та органу, що погодив рішення про примусове відчуження майна, або військового командування чи органу, що прийняв таке рішення, і скріплюється печатками військового командування (пункт 2 статті 7 Закона про передачу майна. (Закон не надає право передачі військовим командуванням свого права підпису Акта іншій юридичній особі!!!).
  9. У разі складання Акту за відсутності власника, він або його законний представник має право на ознайомлення з Актом.
  10. Примірник Акта та документ, що містить висновок про вартість майна, вручаються під розписку особі, у якої відчужується або вилучається майно, або її уповноваженому представнику (пункт 5 статті 7 Закона про передачу майна).
  11. Право на відшкодування вартості примусово вилученого в умовах режиму воєнного стану майна мають юридичні особи у яких відчужено майно для потреб держави (Стаття 9. Право на відшкодування вартості майна. (У разі вилучення у перевізника майна для потреб держави, право компенсації вартості цього майна належить УЗ але за умови оформлення процедури вилучення з дотриманням положень Закона про передачу майна, тобто так як зазначено вище)).

Акт та документ, що містить висновок про вартість майна є обов’язковими для відшкодування вартості конфіскованого майна згідно з ПОРЯДКОМ, затвердженим Постановою КМУ №988).

З метою встановлення єдиного для АТ «Укрзалізниця» порядку оформлення процедури вилучення для потреб держави вантажів, які перебувають у розпорядженні перевізника, рекомендується наступне:
  1. Вилучення для потреб держави вантажів здійснюється за умови надання військовою адміністрацією (у разі її утворення) або органом виконавчої влади звернення з вимогою про вилучення вантажу, який перебуває у розпорядженні перевізника.
  2. На підставі звернення складається акт загальної форми, яким засвідчується факт передачі вантажу, із зазначенням № вагону, № перевізного документа за яким вантаж було прийнято до перевезення, конкретне місце знаходження вагону з вантажем в межах станції (рекомендації щодо оформлення надано у додатку 1 до цієї вказівки).
  3. Результат перевірки стану та кількості вантажу, який вилучається у перевізника представниками військової адміністрації або органу виконавчої влади для потреб держави, засвідчується комерційним актом (рекомендації щодо оформлення комерційного акта надані у додатку 2 до цієї вказівки).
    1. Комерційний акт складається з дотриманням положень розділу 28 Правил перевезень вантажів.
    2. Звернення з вимогою про вилучення вантажу додається до кожного з трьох екземплярів комерційного акту з яких: – перший – залишається на станції, що передала вантаж для потреб держави та склала комерційний акт; – другий – надсилається у відділ МЮ своєї залізниці; – третій – надається представнику військової адміністрації або органу виконавчої влади (на його вимогу), що здійснював вилучення вантажу у перевізника.
  4. Станція, що здійснила передачу вантажу представнику військової адміністрації або органу виконавчої влади, при необхідності змінює станцію призначення та проводить остаточні розрахунки. Оформлення видачі здійснюється у відповідних графах накладної.
Позначки: , ,