Україна й Польща відновлюють колії за маршрутом Хирів-Нижанковичі-Мальховіце-Перемишль. Це дозволить відкрити рух на ще одній ділянці кордону між країнами, розповів заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко. Про це пише REUA з посиланням на Leopolis.news.

Україна вже розпочала ремонт залізниці поблизу Нижанковичів:

Українська сторона ремонтує колію від Нижанковичів до Нового міста. А польські партнери на ремонт своєї ділянки протяжністю 7 кілометрів виділили 40 млн злотих. Їх освоюють у межах від Перемишля до кордону в Мальховичах, – повідомив Ю.Бучко.

Заступник голови Львівської ОВА з представниками Мінінфраструктури та польськими урядовцями оглянули інфраструктуру майбутнього міжнародного пункту пропуску «Нижанковичі – Мальховичі» та обговорили подальші дії, щоб залізничний та автомобільний доїзд був доступним найближчим часом.

Ділянка Мальховичі — Нижанковичі (лінія 102) — сполучає два польські регіони і пролягає через територію України. Реконструкція цієї ділянки має важливе значення для сполучення польських регіонів, а для України означає інтеграцію у європейську залізничну мережу. Ця кроскордонна ділянка не експлуатується з 1995 року.

Ще в 1994 році на ділянці Перемишль-Нижанковичі-Хирів-Кросьценко курсував поїзд Варшава-Загуж. Він проїжджав територією України без зупинок. Раніше на українському відрізку колії існувала європейська колія (1435 мм). Після 1994 року ділянку Нижанковичі-Хирів-Кросьценко відремонтували, внаслідок чого євроколія між Нижанковичами та Хировом була перешита на стандарт 1520 мм. Комбінована колія між Хировом та Кросьценко збереглася.

Спроби відновити залізничний рух через станції Нижанковичі і Мальховіце тривають більше п’яти років. Зокрема, вперше до України з Перемишля активісти польської групи «Лінія 102» прибули наприкінці 2016 року. А в 2019 році отримали ґрант на популяризацію цього маршруту.

Напочатку лютого 2022 року про відновлення вузької колії від Нижанковичів до Хирова домовились міністри інфраструктури Польщі та України під час конференції «Європа Карпат».

У червні стало відомо, що польська сторона вже підготувала проєктну документацію та розпочинає капітальний ремонт своєї дільниці від Перемишля до Нижанковичів протяжністю 7 км.

 

Позначки: ,