Завершено ТЕО високошвидкісної лінії в Угорщині

Національне агентство з розвитку інфраструктури (NIF) заявило про завершення дослідження доцільності та оптимального розташування в Угорщині запланованої високошвидкісної лінії Будапешт – Братислава – Брно – Варшава. Техніко-економічне обґрунтування було проведено NSV Varsó, консорціумом консалтингової фірми Trenecon та дизайнерськими компаніями Főmterv та Utiber за контрактом, укладеним у 2019 році, повідомляє REUA з посиланням на IRJ.

Угорська ділянка високошвидкісної залізниці Будапешт-Варшава починатиметься від станції Келенфельд у Будапешті та використовуватиметься існуючою лінією до Дьєра аж до міста Терекбалінт, яка буде модернізована для збільшення швидкості лінії. Звідти лінія буде спрямовуватися на південь від хребта Вертес і проходити на північ від Секешфехервар, де проходитиме в основному паралельно існуючій лінії Секешфехервар – Комаром аж до Кісбера, перш ніж прямувати до Дьєра, а потім до Хегешалома і Райка.

Згідно з результатами ТЕО, цей маршрут потребує будівництво меншої кількості тунелів, ніж інші варіанти.

Залізничну лінію побудують протягом наступного десятиліття.  Проєктна швидкість поїздів – до 320 км/год. Очікується, що швидкісна залізниця скоротить час поїздок між Будапештом і Віднем, Будапештом і Поссоном (Братислава) до 2 годин, а подорож з Будапешта до Праги триватиме близько 3,5 годин, а повний маршрут Будапешт – Варшава поїзд здолає за 5,5 годин.

За попередніми підрахунками, залізниця щороку обслуговуватиме понад 20 мільйонів внутрішніх та міжнародних пасажирів, пропонуючи більш конкурентоспроможну альтернативу поїздкам на автомобільному транспорті.

Враховуючи, що проєкт відповідає меті Європейського Союзу подвоїти швидкісний залізничний рух до 2030 року та потроїти до 2050 року, інвестиція, ймовірно, буде прийнятною для фінансування з боку ЄС, вважає міністр інновацій та технологій Ласло Палковіч.

Нагадаємо, у жовтні 2018 року Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина домовились розробити пропозиції щодо створення швидкісного залізничного сполучення між столицями Центральної Європи. Зазначається, що інфраструктурний проєкт запропонує зручний, швидкий, конкурентоспроможний вид перевезень між Будапештом, Братиславою, Прагою та Варшавою, з’єднуючи регіон із західноєвропейською високошвидкісною залізничною мережею.

В березні 2021 року Угорщина подала заявку до Connecting European Facility (CEF) на фінансову підтримку для розширення міжнародних важливих залізничних мереж для швидкісного залізничного сполучення між столицями Центральної Європи як екологічно безпечного виду транспорту.

Позначки: , ,