За два роки Угоршина зможе запропонувати альтернативу чорноморським портам. Збудувавши термінал у порту Трієст, країна отримає пряме залізничне сполучення від українського кордону до Адріатичного моря.

Термінал Adria Port функціонуватиме як імпортно-експортна платформа для Угорщини та стане її воротами до Адріатичного моря. Цей проєкт був представлений на морського саміту Barcolana, повідомляє REUA з посиланням на Triesteallnews.it

Загальна сума інвестицій становить 200 млн євро. З них 45 млн євро для днопоглиблювальних робіт та створення морського бар’єру профінансує Італійський план відновлення та стійкості. Очікується, що будівництво буде здійснено за два роки.

Фото Тriesteallnews.it

Територія термінал Adria Port займатиме 34 га поблизу судноплавного каналу на стороні Муджа, де передбачено зведення 650 метрів нових доків. Термінал також матиме залізничне сполучення зі станцією Аквілінія, розташованою за 10 кілометрів від центру порту.

Між Трієстом і Будапештом уже курсують від шести до восьми потягів щодня, їх кількість збільшиться після завершення будівництва терміналу. Станція Аквілінія незабаром буде оснащена чотирма коліями, придатними для поїздів довжиною 750 метрів, які зможуть перевозити 40-футові контейнери, а також мегатрейлери. Транспортна гнучкість Adria Port також відображається в різноманітності суден, які зможуть причалювати до судноплавного каналу: від балкерів до контейнеровозів і ро-ро .

Керівник відділу транскордонного економічного співробітництва Міністерства закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Кіс-Парчу зазначив, що термінал дасть Угорщині вихід на море, якого країна не має в межах своїх кордонів:

Ми довго шукали нові можливості для інвестування в порти Адріатики, це насправді найближче море, це природне море для нас, угорців, – заявив він.

Раніше Угорщина розглядала можливість розвивати відповідний проєкт у порту Копер (Словенія), але Трієсту вдалося отримати кошти і врешті-решт виграти термінал.

Історична довідка.
До 1918 року Трієст належав до Австро-угорської імперії. Припортову території імперський військовий флот використовував для суднобудування, а також як базу. У 1857 році було завершене будівництво першої великої залізниці в імперії –  Австрійська Південна залізниця, що з’єднала Відень-Трієст та використовувалася для торгівлі і постачання вугілля.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що державна залізнична компанія MÁV (Угорщина) отримає кошти для розбудови ширококолійної залізничної мережі до станції Захонь на кордоні з Україною та збільшити утричі перевезення українського збіжжя для подальшої перевалки вантажів на вузькоколійні колії в районі станцій Захонь, Еперєшке та Фенеліштке.

Позначки: , , ,