Турецькі розробники зменшують залежність від іноземних постачальників та вже працюють над водневим варіантом двигуна

Новий двигун V8 серії 160 був розроблений у рамках проєкту Özgün Motor (розробка оригінального двигуна). Повідомляє REUA  з посиланням на агенцію АА.

Це перший локомотивний двигун, розроблений і виготовлений з нуля в Туреччині. Ліцензійні права на винахід належать Інституту технологій залізничного транспорту TUBITAK (RUTE). Проєкт був реалізований у співпраці з чотирма стратегічними партнерами TÜBİTAK, TÜRASAŞ, Marmara University, Unusual Engineering. Постачальниками стали близько 50 місцевих компаній, що дозволило розробникам стверджувати, що продукт на 90% складається з турецьких комплектуючих.

Характеристики двигуна 30,1 л:

  • максимальна потужність 882 кВт при 1800 об/хв,
  • витрата палива 200 г/кВт*год,
  • вага 4,5 т,
  • максимальний крутний момент 4960 Н·м при 1300–1500 об/хв.

8-циліндровий двигун Özgün Motor має потужність 1200 к.с., є першим продуктом сімейства двигунів серії 160 та відповідає обмеженням щодо викидів, встановленим у глобальному масштабі. Двигун може випускатися в 3 різних конфігураціях, з 8, 12 або 16 циліндрами, потужністю до 2700 кінських сил.

Серійне виробництво буде організовано на потужностях державного виробника Turkey Rail System Vehicles Industry A.Ş. (TÜRASAŞ). Наразі триває підготовка до масового виробництва локомотивних двигунів, згодом їх планують модернізувати та використовувати на кораблях. Очікується, що нові двигуни пом’якшать залежність від іноземних постачальників.

Генеральний директор TÜRASAŞ Мустафа Метін Язар більш чітко окреслює перспективи:

Це унікальний двигун, але, його можна буде зробити за допомогою біогазу та водню, з фокусом на майбутнє, в рамках Зеленої угоди та адаптувати її до екологічно чистого водню, оскільки ми володіємо всіма ліцензійними правами.

Нині Türasaş завершує збірку першого національного магістрального електровоза E5000, який незабаром буде презентовано громадськості. Електровоз матиме потужність 5 МВт та робочу швидкість 140 км/год. Зазначається, що турецькими будуть 100% електровоза.

Амбітні плани щодо експорту критичних технологій озвучив міністр промисловості та технологій Туреччини Мустафа Варанк:

Туреччина буде не просто користувачем, а стане країною, яка задовольняє власні потреби та експортує технології для залізничних систем, – підкреслив міністр.

Було представлено «перший місцевий локомотивний двигун Туреччини».

Двигун може випускатися в 3 різних конфігураціях, з 8, 12 або 16 циліндрами, потужністю до 2700 кінських сил.

Масове виробництво було здійснено Turkey Rail System Vehicles Industry A.Ş. (TÜRASAŞ), і його використання буде розширено.

 

 

 

 

 

Позначки: , , , ,