У росії заговорили про мобілізаційну економіку та формування парку вагонів під державні завдання.

У рф просувають ідею створення “консолідованого парку для вирішення державних завдань, що означатиме переведення вагонів приватних операторів в управління “РЖД”. Поки це ще не називають націоналізацією, але приватні оператори вже незадоволені перспективами. Про це пише ЦТС з посиланням на Коммерсант.

Спікер ради федерації росії Валентина Матвієнко виступила з критикою приватних операторів вагонів:

“Вони заробили достатньо, отримавши майже безкоштовно від держави вагони. Досить, зараз нехай включаються. Ось ті, хто виявить відповідальність, – залишаються на ринку, а ті, хто ні, – дякую, до побачення… Так не працюють в умовах мобілізаційної економіки…”

Залізниця завжди у мобілізаційний період має жорстко виконувати государеві завдання, у тому числі й ті, хто втерся до залізниці, – заявила вона.

“Нехай вони (оператори) отримують певний прибуток, ніхто не веде мову про вилучення чи націоналізацію зараз. Але їх треба поставити також на місце”, – додала Матвієнко.

Після цього апарат уряду росії звернувся до Мінтрансу країни-агресора, ВАТ “РЖД” та Спілки операторів залізничного транспорту (СОЗТ) з проханням до 10 квітня “опрацювати та надати узгоджену позицію з питань формування консолідованого парку вагонів для забезпечення соціально значущих перевезень та виконання державних завдань , і навіть розвитку інструментів евакуації незатребуваних порожніх вагонів, які заважають пересування вантажів.

Приватні вагонні оператори рф незадоволені такими ініціативами, заявляючи, що вагони їм дісталися не безкоштовно.

“82% – це вагони, вироблені з 2004 по 2022 рік, “тобто вони не “безкоштовно приватизовані з майна МПС, вони були вироблені та куплені у заводів-виробників вже після того, як було ліквідовано МПС та з’явилося ВАТ “РЗ”, – йдеться в одному із коментарів.

Наголошується, що ідея передачі приватного парку в управління ВАТ “РЖД” неодноразово тестувалася самою монополією та оберталася великими збитками. За словами одного з експертів, проблеми з ефективністю залізничних перевезень насамперед зумовлені діями РЖД в останні шість років – прострочені ремонти зросли з 16% до 28%, що еквівалентно двовідсотковому падінню навантаження, роботи на Східному полігоні зірвані, з галузі йдуть кадри.

У СОЗТ заявили, що спроби централізовано керувати пулом приватних вагонів неодноразово робилися РЖД у 2011-2014 роках, “але всі вони призводили до негативних наслідків для вантажовласників”.

Загалом російські експерти констатують, що рух на мережі РЖД залишає бажати кращого.

“Об’єктивно зараз мережа” їде погано, хоча були й гірші роки: так, у 2012 році мережа їхала на 10% повільніше, ніж у 2021 році (дільнична швидкість 36 км/год порівняно з 39,7 км/год у 2021 році)”, – заявили у російському Інституті проблем природних монополій.

Позначки: , , ,