У ВРУ просять Зеленського про закриття транспортного сполучення з РФ, кордону з нею і Білоруссю

До Верховної Ради внесено проєкт постанови №7095 про звернення до президента України Володимира Зеленського про оголошення військового стану на території Донецької та Луганської областей, припинення транспортного сполучення з Російською Федерацією та закриття державного кордону з Республікою Білорусь та Росією, повідомляє 112ua.tv з посиланням на сайт українського парламенту.

Документ зареєструвала народний депутат Оксана Савчук, обрана за мажоритарним округом №83 Івано-Франківської області від ГО “Свобода”.

Як йдеться в пояснювальній записці, ухвалення законопроєкту обумовлене:

– фактом військової агресії Російської Федерації;

– фактом створення Російською Федерацією окупаційних адміністрацій на території Донецької та Луганської областей;

– порушенням з боку Російської Федерації принципів міжнародного публічного права і чинних міжнародних зобов’язань (Статуту ООН, Гельсінського Заключного акту та інших документів наради з безпеки і співробітництва в Європі, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року, базових угод про перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України та ін.).

Відомо, що документ скерований до комітету Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки.

Нагадаємо, 21 лютого в Росії відбулося засідання Радбезу, на якому винесли питання про визнання так званих “ЛДНР”. Вже того ж вечора Путін виступив зі зверненням до громадян Росії й заявив, що РФ визнає незалежність так званих “Донецької та Луганської народних республік”.

Незабаром президент Росії Володимир Путін доручив Міноборони РФ ввести війська на окуповані території Донбасу. Мета присутності російських військ на Донбасі, згідно з указом Путіна, – “здійснення функцій із підтримки миру”.

Сьогодні Путін підписав закони про ратифікацію “договорів про дружбу” з “ДНР” та “ЛНР”, а також отримав згоду Ради федерації використовувати російську армію на Донбасі. 

Позначки: , , ,