Компанія CPK пропонує вписати проєкт високошвидкісної залізниці з Києва до Варшави у загальнопольську ініціативу Транспортного вузлу «Солідарність», що дозволить дістатися до столиці Польщі з 10 напрямків країни менш ніж за 2,5 години.

 На початку липня під час конференції в Лугано Укрзалізниця представила міжнародним інвесторам ідею побудови високошвидкісної магістралі (ВШМ) за маршрутом Київ-Варшава. Польський замовник ВШМ CPK, який опікується Транспортним вузлом «Солідарність» (STH) поблизу Варшави, проаналізував можливість продовжити проєктовану високошвидкісну залізницю до кордону з Україною. Про це пише REUA з посиланням на інформацію Rynek Kolejowy.
Як повідомив голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин, нова залізнична лінія буде зроблена за європейським стандартом 1435 мм і коштуватиме близько 1,2 мільярда доларів. Її планують збудувати в 2026-2032 роках, здебільшого в рамках наявної залізничної лінії Київ-Ягодин, по якій зараз курсує нічний потяг до Варшави.
У CPK зауважують, що такий варіант справді скоротив би час у дорозі, проте виключив би з маршруту Львів.  Якби швидкі потяги їздили транспортним маршрутом з Києва через Ягодин, то, мабуть, далі, з польського боку, йшли б через Хелм і Люблін.
В той час як польська сторона вже проєктує високошвидкісну залізницю «спиця № 5» між Травниками та Белжецем, що проходитиме найближче до українського кордону та дозволить продовжити її до Львова.

Спиця №5

Компанія CPK зазначає, що для залізничного сполучення між Польщею та Україною важливе проєктування:
– На даний момент ми знаходимося на завершальній стадії робіт – готуємо техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) для «спицевої» ділянки STH №5: Травники – Замостя – Томашув Любельський – Белжець. Згідно з графіком, будівельні роботи між Травниками та Замостям мають завершитися до кінця 2027 року. Стосовно ділянки від Замостя до Белжеця, введення в експлуатацію заплановано на 2032 рік, – нагадують у компанії.

У CPK припускають, що підготовлена ​​компанією ділянка «спиці №5» разом із супутніми інвестиціями PKP PLK буде готова, якщо таке рішення буде прийнято, для продовження у бік Львова та Києва. Ця лінія також дозволить обслуговувати на своєму маршруті інші міста України, такі як Тернопіль, Хмельницький і Вінниця.

Довжина залізничної колії «спиці №5» залежно від варіанту коливається від 96 до 103 км. Передбачається будівництво ділянок залізничної колії: № 54 Травники – Краснистав та 56 Вулка Орловська – Замостя – Томашув Любельський – Белжець. Інвестиції в STH скоротять час у дорозі до Варшави: з Краснистава до 2 годин, із Замостя до 2 годин 15 хвилин (нині це займає більше 5 годин поїздом), а з Томашува Любельського за 2,5 години.

Як зазначаються у CPK, ще не прийнято жодних зобов’язань щодо продовження «спиці» № 5 від Белжеця до Львова. Інвестиційний процес можна буде запустити тільки після погодження його реалізації на міжурядовому рівні.

Графіка CPK: ВШМ до Львова

– Ми аналізуємо потенціал з’єднання швидкісної залізниці у бік Львова, і технічні рішення з польської сторони підготовлені таким чином, щоб його можна було реалізувати, щойно таке рішення буде прийнято, – запевняє речник компанії Конрад Майшик.
Він додає, що продовження ділянки проєктованих ВШМ у бік Львова, узгоджується з представленим Єврокомісією планом реконструкції України та концепцією розширення коридорів TEN-T на території нашого східного сусіда. Технічні рішення з польської сторони підготовлені таким чином, щоб їх можна було реалізувати, як тільки таке рішення буде прийнято, повідомив речник CPK.
– Ми готові поділитися з нашими українськими партнерами технічними стандартами ВШМ, які ми розробили для потреб залізничних інвестицій STH спільно з Інститутом шляхів сполучення, – підкреслює Майшик.
З точки зору  STH, найбільш вигідним на даний момент є будівництво нової залізничної колії в стандарті ВШМ з колією 1435 мм на ділянці Рава Руська – Львів – Київ, яка б дозволила експлуатувати рухомий склад без зміни колії.
ДОВІДКА
CPK (Центральний комунікаційний/транспортний порт) – це мегапроєкт уряду Польщі, спрямований на будівництво до 2027 року нового аеропорту в 40 кілометрах на південний захід від Варшави, а також координацію впровадження супутніх інвестицій, включаючи нову залізничну мережу, швидкісні дороги, автомагістралі та іншу інфраструктуру передачі. Таким чином планується створити Транспортний вузол «Солідарність» (STH).
Залізнична інвестиційна програма в рамках STH передбачає будівництво майже 2000 км нових високошвидкісних залізничних ліній, що ведуть з 10 напрямків до STH та Варшави. Інвестиції в залізницю дозволять дістатися до STH з більшості міст Польщі протягом лише 2,5 годин.

27 липня 2022 року CPK обрав одинадцять підрядників для розробки проєктної документації залізничних інвестицій STH. Оціночна вартість усіх замовлень становить понад 7 мільярдів злотих нетто.

Обсяг робіт з проєктування залізниці включатиме серед іншого елементи т. зв. igrika (Варшава – CPK – Лодзь – Вроцлав / Познань),  CMK Północ (розширення центральної залізничної магістралі за допомогою CPK у напрямку до Плоцька, Влоцлавека та Триміста) або нової лінії Катовіце – Краків. Є також ділянки, які сьогодні виключені з транспорту, наприклад Остроленка – Ломжа – Гіжицько, Катовіце – Ястшембє-Здруй – Острава, Лентовня – Жешув або Травники – Краснистав – Замостя.

 

Позначки: , , , , , ,