Дослідження перспектив переходу Фінляндії на колію 1435 мм було виконано після того, як Єврокомісія у 2022 р. запропонувала зобов’язати європейські країни будувати нові лінії у складі мережі трансєвропейських коридорів (TEN T) за європейським стандартом.

Фінляндія продовжує дотримуватися тієї точки зору, що питання зміни ширини колії мають бути віддані на розсуд окремо взятої країни. Про це інформує REUA

Згідно з поданим звітом Міністерства транспорту та зв’язку Фінляндії, на розгляд виноситься три варіанти реалізації планів Єврокомісії.

По-перше, пропонується будівництво нової магістралі колії 1435 мм вздовж існуючої лінії від Гельсінкі до Торніо на кордоні зі Швецією.

По-друге, слід вивчити можливість будівництва нових ліній колії 1435 мм, таких як ВСМ Гельсінкі — Турку та Рійхімякі — Тампере.

Третій варіант передбачає перешивку всіх фінських ділянок мережі TEN T із колії 1524 на колію 1435 мм, як це пропонується Єврокомісією.

Проте, згідно зі звітом, реалізація такого варіанта спричинить більше негативних наслідків, ніж вигод. Таке рішення може виявитися згубним для вантажного руху, особливо для перевезень необробленої деревини.

У звіті розглянуто питання технічного характеру. Визнані технічно нездійсненними чи неефективними варіанти поєднаної колії (особливо на електрифікованих ділянках) та зміни візків у пунктах перелому колії під час вантажного руху.

Вивчення перспектив переходу Фінляндії на колію 1435 мм буде продовжено. Має бути, зокрема, виконати аналіз ефективності капіталовкладень та дати оцінку можливого негативного впливу на навколишнє середовище.

Позначки: , ,