Болгарська залізниця розпочинає реформу з дефіцитом бюджету та за два роки планує нормалізувати свій фінансовий стан.

фото IRJ

Реформа Болгарської державної залізниці (BDŻ) починається з об’єднання трьох компаній, які займалися організацією залізничних перевезень у Болгарії – BDŻ Cargo, BDŻ Passenger і BDŻ Holding працюватимуть в рамках єдиної Національної компанії BDŻ,  повідомив міністр транспорту та зв’язку Болгарії Микола Сабєв, пише BNA.

Таким чином Болгарський уряд скасував рішення 2019 року про виділення з холдингу BDŻ вантажного та пасажирського операторів, створивши дві окремі компанії: BDŻ Cargo і BDŻ Passenger Services. Зміни у формі організації набули чинності на початку 2020 року.

Наприкінці 2021 року в болгарському уряді відбулася зміна. Уряд Кирила Петкова ухвалив рішення про чергову реструктуризацію.

Сабєв уточнив, що реформи починаються з дефіцитом бюджету компанії в розмірі 421 млн лівів (близько 210,5 млн євро).  Поточне фінансове становище BDŻ міністр назвав «критичним». Він запевнив, що найближчі півроку буде чітко видно тенденцію скорочення витрат і збільшення доходів компанії.

«З початку 2024 року ми плануємо припинити вимагати від держави плату за виконання договору про громадський транспорт і вийдемо з ринків капіталу Європи», – зазначив Сабєв.

До 18 лютого буде розроблено дорожню картку з розвитку компанії BDŻ, а також п’ятирічну програму її сталого розвитку та модернізації. До кінця 2023 року вона перебуватиме в нормальному фінансовому стані

Міністр транспорту представив новий склад Ради директорів BDŻ у складі п’яти членів: Симеона Євтимова (голова), Йордана Мірчева, Кирила Григорова, Любомира Сярова та Петка Петкова. Спільно з командою заступників міністра нова Рада розпочне реформу в залізничному секторі.

Сабєв повідомив, що транспортна політика уряду надає пріоритет розвитку залізничного транспорту і в проєкті бюджету на 2022 рік на підтримку галузі передбачено 100 мільйонів левів (близько 50 млн євро).

На думку уряду Болгарії, залізниці повинні отримувати дохід за рахунок збільшення частки ринку. BDŻ, як компанія, що займається  пасажирськими та вантажними перевезеннями, має розпочати свою діяльність у 2024 році.

Новий уряд Болгарії планує виділити один мільярд левів (близько 2,3 мільярда злотих) на закупівлю нових поїздів. Ці інвестиції будуть покриті за рахунок коштів, які Болгарія отримає від ЄС у рамках Плану реконструкції. Болгарські ЗМІ сподіваються, що їх KPO буде схвалено Європейською комісією в березні.

Гроші планується спрямувати, зокрема, на придбання двоповерхових поїздів, агломераційних поїздів та поїздів далекого сполучення. Болгари сподіваються, що якщо їм вдасться отримати кошти ЄС, то на тендерні процедури подаватимуть виробники рухомого складу з-за кордону.

Болгарська залізниця розпочинає реформу з дефіцитом бюджету та за два роки планує нормалізувати свій фінансовий стан.

 

Позначки: ,