Російські оператори просять свій уряд застрахувати їхні ризики з утрати вагонів при транзиті

Транспортування вантажів залізницею через європейські країни для росіян значно ускладнилося: близько тисячі вагонів, що прямували до Калінінграда, затримані в Литві, цистерни застрягли у Фінляндії, почастішали випадки вандалізму щодо російського парку. Російські оператори просять свій уряд застрахувати їхні ризики щодо втрати вагонів при транзиті. Про це пише REUA з посиланням на інформацію “Комерсант”.

У російських операторів рухомого складу виникли складнощі з проїздом через європейські країни, зокрема транзитом до Калінінграда.

Близько 1 тис. вагонів застрягли в Литві, йдеться у листі СОЖТ:

«На вимогу литовської влади проводяться тривалі (від 7 до 14 днів і більше) перевірки номенклатури товару, що перевозиться, відомостей про платеж за перевезення по литовській території на предмет дотримання антиросійських санкцій, що викликає суттєву затримку транзиту вантажів і порожнього рухомого складу по Литві».

Повідомляється, що в Литві цистерни проходять звичайні процедури оформлення, які стали більш тривалими та ретельними. У листі уточнюється, що також «системний характер» має «псування (шляхом нанесення графіті) сторонніми особами вагонів, що прямують через територію Литви». При виїзді факт пошкодження вагонів не фіксується.

СОЖТ просить уряд розглянути засоби зниження ризиків при перевезеннях через «недружні» країни. Йдеться про прийняття державою гарантій щодо відшкодування операторам вартості втрачених на території Литви вагонів, формування страхового продукту (з держсубсидіями з виплат) з нівелювання цих ризиків або залучення для їх перестрахування Російській національній перестрахувальній компанії.

Слід зауважити, що російські відправники вантажу в березні зіткнулися з відмовою залізничних операторів надавати цистерни для транзиту через Прибалтику в Калінінградську область через ризик втрати вагонів внаслідок санкцій ЄС і США, а також складнощів при експедируванні вантажів.

Позначки: , , ,