ТВБЗ зупинив виробництво ще 17 травня та планував відновити його до початку літа, але довелося продовжити ще на місяць

Тихвінський вагонобудівний завод (ТВБЗ), який не працює з 17 травня, оголосив співробітникам про продовження режиму простою до кінця місяця у зв’язку з дефіцитом вироблених у США підшипників. Про це розповів директор ТВСЗ Євген Кузьменко.

«Критичними для безперервної діяльності виробництва виявилися два фактори — забезпеченість імпортними деталями для касетних підшипників і закупівельна політика споживачів. Через підшипники стали всі заводи», — сказав Кузьменко.

Наразі керівництво ТВСЗ опрацьовує альтернативи, “роблячи основну ставку на російських виробників”. Попри те, що компанія має контрактну базу наших підприємств — понад 20 тис. вагонів, а це більш ніж річне завантаження потужностей, виконати його не взмозі.

Штат підприємства становить 7 тис. осіб, частина співробітників відправлені в чергові відпустки, решта провадиться виплата 2/3 від середньої зарплати (близько 38 тис. руб.).

Тихвінський вагонобудівний завод входить до холдингу ПАТ НВК «Об’єднана вагонна компанія». За даними СПАРК, виторг ТВБЗ у 2021 році склав 47,8 млрд руб. Підприємства тихвінського промислового майданчика «ОВК» випустили 2021 року 15,4 тис. вантажних вагонів, що на 7,5% менше, ніж 2020 року.

Проблеми з постачанням підшипників та іншої технологічної продукції з-за кордону пов’язані з санкціями, запровадженими ЄС, США та іншими державами у відповідь на війну, розв’язану росією в Україні.

Прогноз виробництва касетних підшипників у Росії на 2022 рік, за даними Мінпромторгу, становить близько 390 тис. одиниць. У відомстві вважають, що зможуть задовольнити внутрішній попит на підшипники касетного типу попри те, що з російського ринку йдуть іноземні компанії, що працювали у цій сфері.

Позначки: , , , ,