Мультимодальний маршрут «Країни Азійсько-Тихоокеанського Регіону – Китай – Киргизстан – Узбекістан – Туркменістан – Азербайджан – Грузія – Туреччина – Європа» стане альтернативою перевезенням територією рф

В Ташкенті (Узбекістан) 16 – 17 березня пройшла зустріч керівників залізничних адміністрацій Киргизстану, Узбекистану, Туркменістану, Азербайджану, Грузії та Туреччини стосовно розвитку міжнародного мультимодального маршруту «Країни Азійсько-Тихоокеанського Регіону – Китай – Киргизстан – Узбекістан – Туркменістан – Азербайджан – Грузія – Туреччина – Європа». Про це повідомляє REUA з посиланням на інформацію O’zbekiston temir yo’llari.

Зазначається, що першу робочу зустріч було проведено у 2019 році, тоді у ній взяли участь керівники залізничних адміністрацій Узбекистану, Киргизстану, Туркменістану, Азербайджану та Грузії. Нині до них вперше долучилася Туреччина.

Зауважуючи особливу стратегічну важливість взаємодії щодо розвитку міжнародного мультимодального маршруту, сторони скоординували свої дії  задля пожвавлення та збільшення обсягів вантажоперевезень, прискорення пропуску контейнерних поїздів та організації комбінованих перевезень вантажів. Очікується, що застосування спеціальних тарифних ставок та умов перевезень вантажів дозволить збільшити обсяг торгівлі між країнами та сприятиме залученню додаткових вантажопотоків.

Сторони домовилися докласти зусиль для приєднання до маршруту Китайських залізниць.

Повідомляється, що під час зустрічі було проведено чотиристоронні переговори між делегаціями залізничних адміністрацій Азербайджану, Грузії, Туркменістану та Узбекистану, про можливість перевезень хімічних вантажів та мінеральних добрив у вагонах територією країн учасниць з наданням пільгових тарифів, а також з необхідністю розширення за напрямком порти Чорного моря – далі Європа.

 

Позначки: , , ,