Прибуток Укрзалізниці у 2021 році є наслідком бухалтерських маніпуляцій, – Гришина

Тимчасова слідча комісія (ТСК) ВРУ з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця» направила Прем’єр-Міністру України лист з обґрунтуванням вимоги не продовжувати контракт з головою правління товариства Олександром Камишіним, про це повідомила  голова ТСК Юлія Гришина.

УЗ (Укрзалізниця)

У ТСК розкритикували керівництво УЗ за невиконання Указів Президента України, планів Уряду, доручення проміжного звіту ТСК та провалення реалізації частини Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

Особливу увагу приділили невиконанню фінансового плану компанії на 2021 рік. У ТСК підрахували, що очікуваний показник EBITDA цього року становить 15,0 млрд грн, тоді як Кабміном було затверджено на рівні 19,3 млрд грн.  Виконання плану капітальних інвестицій у 2021 році становило лише 55-60%. Не змогла Укрзалізниця досягти і запланованого чистого прибутку – 3,6 млрд. грн, компанія демонструє лише 250 млн. грн. Проте навіть таку оцінку прибутку ТСК ставить під сумнів.
Гришина пояснює, що Укрзалізниця отримала позитивний фінансовий результат у 2021 році за рахунок бухгалтерьскої маніпуляції.
За інформацією ТСК, УЗ зекономила 1,05 млрд. грн. завдяки непідвищенню зарплат працівникам Укрзалізниці з 1 жовтня 2021 року на 10%, як то було передбачено фінпланом. Ще 3,0 млрд. грн  заощаджено через перенесення переоцінки основних засобів Укрзалізниці на 2022 рік. А позитивна курсова різниця по відношенню до іноземних валют додали ще 1,6 млрд грн до чистого прибутку.
Без бухгалтерських викривлень та без підвищення тарифів УЗ отримала б за підсумками року збитків на суму 8 млрд грн, вважає голова ТСК.
У ТСК також звернули увагу на виробничі показники: “Вантажообіг залізничного транспорту у січні-жовтні 2019 року становив 152520,1 млн. т/км, у 2021 році лише 147948,9 млн. т/км. Станом на листопад 2021 року щоденно на мережі залізниць України залишаються кинутими та відставленими 300 вантажних поїздів. Середньодобовий пробіг завантаженого піввагона у листопаді впав до мінімуму за останні 3 роки 109 км/доба. Швидкість зерновоза у жовтні становила 126 км/доба”.
Нагадаємо, 17 грудня за результатами підсумкового засідання ТСК звернулася до уряду з рекомендацією не продовжувати контракт голови УЗ Олександра Камишіна.
Перед тим Укрзалізниця відзвітувала, що у 2021 році отримає прибуток 250 млн грн. Компанія також оптимістично оцінила свої показники на 2022 рік.
Позначки: , , ,