На конференції Залізниці України: розвиток та інвестиції говоримо про хід реалізації експериментального проєкту з допуску суб’єктів приватної тяги до роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування. До виступу запрошено представницю Комісії з відбору учасників пілотного проєкту – Дар’ю Січкар, менеджера Комітету з логістики ЄБА:

Не в останню чергу цей проєкт з’явився тому, що ми як країна маємо зобов’язання перед ЄС відкрити ринок залізничних перевезень із прозорими й рівними умовами, здоровою конкуренцією для бізнесу та якісними послугами для пасажирів. Очікується, що цього можна досягти завдяки допуску до здійснення залізничних перевезень не лише Укрзалізниці, але й приватних компаній­ перевізників. Наступним логічним та очікуваним кроком, після успішного завершення пілоту, має бути відкриття ринку приватної тяги, що зумовлено перспективою ухвалення Закону України «Про залізничний транспорт».

Нагадаємо, щоб побачити, як приватна тяга покаже себе на інфраструктурі Укрзалізниці, уряд у грудні 2019 року ухвалив постанову про проведення експерименту терміном два роки.

На що було витрачено цей час?

Мінінфраструктури лише у березні 2020 року видало відповідний указ. До серпня визначали список можливих учасників. І лише наприкінці листопада перший учасник експерименту зміг укласти договір з УЗ. Після цього розпочалася процедура складання регламентів взаємодії з філіями Укрзалізниці та узгодження ниток графіка, тож лише в 2021 році приватні локомотиви почали курсування коліями УЗ.

Другого учасника експерименту було визначено лише два тижні тому. Тривалі перемовини з Укрзалізницею у нього ще попереду, як показала практика це може зайняти до півроку часу.

За нормативними документами цей експеримент повинен завершитися 4 грудня 2021 року, тобто вже за 9 місяців. Європейська бізнес асоціація вважає, що цього терміну недостатньо для того, щоб вивчити питання взаємодії приватних перевізників та оператора інфраструктури.

Тема виступу:

Необхідність продовження терміну реалізації пілотного проєкту з приватної тяги

Спікер:

Дар’я Січкар,

Менеджерка Комітету з логістики Європейської Бізнес Асоціації

 

Для участі у конференції потрібна

Позначки: , , , ,