Світовий залізничний ринок продовжить зростати наступні 5 років попри пандемію, війни та глобальну невизначеність. Найбільші темпи розвитку прогнозують Південній Америці та країнам СНД, до яких оглядачі відносять і Україну. Найбільш місткі ринки – Європа та Азія.

До 2026 року обсяг ринку світової залізничної галузі зростатиме на 1,4% щорічно в реальному вираженні та досягне 236 млрд євро, незважаючи на невизначену глобальну ситуацію. Про це пише REUA з посиланням на дослідження SCI Verkehr 

Нинішній обсяг ринку світової залізничної галузі становить 190 млрд євро, що приблизно відповідає рівню за останні три роки. Порушені ланцюги поставок і обмеження після пандемії Covid-19 останнім часом уповільнили зростання. Проте очікується, що до 2026 року світовий ринок залізничних технологій зростатиме на 4,3% (включно з інфляцією) до 236 млрд євро, головним чином завдяки зростанню цін. Але навіть з поправкою на інфляцію галузь все одно демонструє помірное зростання –  з CAGR 1,4%.

Джерело: www.sci.de

Глобальна невизначеність руйнує ланцюги виробництва та постачання

Дослідники зауважуть, що майбутнє ринкового середовища характеризується найбільшою невизначеністю за десятиліття. Різні регіональні та глобальні конфлікти створюють серйозні виклики для ринків і гравців.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року стало переломним моментом. Існуючі партнерства були миттєво зруйновані, з’являються нові альянси, і світ може зіткнутися з утворенням нового блоку. Росія, третій у світі ринок залізничної галузі, зазнала жорстких санкцій Заходу. Західні компанії значною мірою пішли з Росії, а всі існуючі проєкти призупинено.

З іншого боку, наслідки пандемії Covid-19 ще не подолано. Китай, на сьогоднішній день найважливіший ринок залізничної галузі, бореться з новими спалахами хвороби за допомогою стратегії нульової боротьби з ковідом і жорсткого карантину. У результаті зупиняються не тільки потяги в містах з мільйонним населенням, але також порушуються ланцюги виробництва та постачання важливих продуктів, що має глобальні наслідки.

Основні західні промислово розвинені країни Європи та Північної Америки борються з високими цінами на енергоносії та споживчими цінами. Особливо від цього страждає залізнична галузь. Зростання цін на сталь, а також брак компонентів, підвищують ціни на OEM та післяпродажне обслуговування техніки та інфраструктуру.

У Європі також існує загроза тривалої енергетичної та економічної кризи, якщо наступної зими російський газ надходитиме навіть менше або взагалі припиниться.

Тліючий конфлікт навколо Тайваню містить додатковий потенціал для глобального зриву.

Гравці ринку налаштовані оптимістично

У Global Rail Index, галузевому барометрі SCI Verkehr, 40% топ-менеджерів, опитаних у другому кварталі 2022 року, все ще позитивно оцінюють найближчі місяці. Такі великі корпорації, як Siemens, повідомляють про рекордні обсяги замовлень.

Залізниці й надалі вважаються важливими для зменшення викидів CO2 у боротьбі з кліматичною кризою. У країнах із зростаючим міським населенням, як-от Індія, залізниця залишається важливою для запобігання колапсу руху.

Таким чином, незважаючи на велику невизначеність, довгострокові перспективи для залізничної галузі є позитивними. Вона зростатиме на 4,3 % (у євро) до 2026 року, включно з інфляцією 3,7 млрд євро 8,2 %.

На думку аналітиків SCI Verkehr, найвищі темпи зростання продемонструють країни Південної та Центральної Америки (3,7 млрд євро, +8,2 % ), Африка/Близький Схід (7,5 млрд євро, +6,4 %), а також СНД (22,7 млрд євро, +5,9 %). До останьої категорії оглядачі чомусь відносять і Україну. Тому не зрозуміло, яка саме країна забезпечить зростання у цій групі.

Середньозважені темпи зростання характерними будуть для Європи (62,5 млрд євро, 4,2 %) та Півніної Америки (7,5 млрд євро, 6,4 %). Аутсайдерами, за версією німецьких ринкових оглядачів, стане Азія (62,1 млрд євро, +3,2 %) та Австралія (4,3 млрд євро, + 2,6 %).

Глобальний ринок залізничного машинобудування до 2026 року. Джерело: www.sci.de

Залізничні вантажні перевезення спонукають ринок до розвитку нових транспортних засобів

На сегмент рухомого складу припадає дві третини світового обсягу залізничного ринку.  Очікується, що загальний ринок рухомого складу з поточних 123 млрд євро сягне 157 мільярдів євро у 2026 році. Протягом наступних 5 років середньорічні темпи зростання у сегменті прогнозують на рівні 5,1%.

Одним із чинників є високі темпи інфляції, які МВФ очікує в найближчі роки у таких важливих регіонах, як Європа та СНД. Проте навіть з поправкою на інфляцію ринок рухомого складу зростатиме щорічно до 2026 року.

Новий рухомий склад особливо затребуваний у вантажних залізничних перевезеннях.

Сучасні вантажні вагони збільшують продуктивність перевезень.

Підвищені експлуатаційні потреби вимагають більш потужних електровозів.

Маневрові локомотиви дедалі більше перетворюються на рішення без викидів. Розробка альтернатив потужним дизельним магістральним локомотивам йде повним ходом, але поки перші технології не будуть готові до виходу на ринок, дизельні локомотиви продовжуватимуть купувати на деяких ринках, наприклад у США.

SCI Verkehr прогнозує значне зростання ринку OEM для активів залізничних вантажних перевезень із CAGR понад 8% до 2026 року.

 

 

Позначки: , ,