DB E&C запевняє, що українські хопери мод. 19-752 можуть транспортувати зерно 10 маршрутами до чотирьох європейських портів – в Гамбургу, Ростоку, Гданську та Констанці.

DB Engineering & Consulting завершила техніко-економічне обґрунтування на замовлення АТ «Укрзалізниця» та визначила маршрути, які сумісні з українськими вагонами-хоперами, для наземного транспортування зерна до Західної Європи. Про це повідомляє REUA з посиланням на інформацію компанії.

Через брак вагонів-хопперів, придатних для інфраструктури колії 1435 мм, одним із логістичних заходів, який розглядався для підтримки наземного експорту зерна, є встановлення європейських візків 1435 мм на українському рухомому складі 1520 мм.

Команда DB Engineering & Consulting проаналізувала технічну та експлуатаційну сумісність різних типів українських вагонів-хоперів на шляху до 12 вибраних портів Центральної та Західної Європи (Польща, Литва, Німеччина, Нідерланди, Італія, Хорватія, Словенія та Чехія) та південно-східної Європи (Болгарія та Румунія) і в безпосередній близькості до кордонів України.

Українські хоппери-зерновози вищі та ширші за європейські. Тому завдання полягало в тому, щоб дослідити, чи можна дістатися до морських портів і чи будуть українські вагони сумісними з європейською залізничною інфраструктурою.

Результати дослідження продемонстрували можливі та недоступні маршрути. Порти Італії, Хорватії та Словенії виявилися доступними для українських вагонів, також вони не можуть пересуватися залізничною інфраструктурою Чехії.

Можливі маршрути транспортування зерна з України, джерело: DB Engineering & Consulting

З точки зору сумісності профілю кліренсу для експорту зерна європейськими маршрутами придатні вантажні вагони мод. 19-752, які складають приблизно 90% від загального українського парку доступного для операцій в ЄС.

Загалом визнано 10 маршрутів, якими можна здійснювати транспортування до чотирьох портів ЄС – Констанца в Румунії, Гданськ у Польщі та Росток і Гамбург у Німеччині.

Надалі DB Engineering & Consulting розглядатиме питання технічної сумісності українських вагонів з європейськими стандартами, такі як правила безпеки, зниження шуму та сертифікація систем зміни візків (сертифікат ECM).

 

Позначки: , , , , ,