Минулого тижня АТ “Укрзалізниця” спільно зі страховою компанією “Colonnade” представили операторам та вантажовідправникам концепцію страхування вантажів, яка мала б нівелювати ризики крадіжок на залізниці. Проте обговорення цією пропозиції серед учасників ринку залізничних перевезень триває й досі, пише promgruz.com. Головна теза – страхування не є дієвим механізмом вирішення проблеми крадіжок вантажів на залізниці. Валерій Ткачов, член Експертної ради при МІУ:
Укрзалізниця пропонуєте тільки фінансовий механізм компенсації. Причому за все знову заплатять вантажовідправники (у вигляді страхового платежу) і реальних стимулів, щоб займатися цією проблемою, УЗ не отримає. На мою думку треба боротися з самим явищем крадіжки вантажів – удосконалити схему пломбування вагонів, встановити огорожі, освітлення, відеоспостереження на проблемних залізничних станціях; організувати спільне патрулювання вантажних парків з представниками вантажовідправників; здійснювати проміжне зважування під час перевезення з фіксацією недостач вантажу; вести оперативну роботу зі злочинними групами…
Компанія “Лемтранс”, один з найбільших операторів залізничних перевезень, звертає увагу, що крадіжки стосуються не лише вантажів, а й безпосередньо рухомого складу, що завдає суттєвих збитків компаніям-перевізникам. Лише у 2018 році було розукомплектовано 2 408 вагонів «Лемтранс» знаходяться на коліях загального користування, збиток склав понад 11 млн грн на рік. Компанія пропонує зосередити увагу на системі розподілу повноважень, обов’язків і відповідальності щодо забезпечення збереження парку рухомого складу серед всіх учасників перевізного процесу. Про це йдеться у прес-релізі компанії:
Проблема є комплексною. Вести діалог можна і потрібно, але далі повинні бути конкретні кроки. У квітні на зустрічі з учасниками ринку представників УЗ, МІУ і Нацполіції були вироблені спільні кроки: по-перше, зробити публічною інформацію про критичні точки, де відбуваються випадки розукомплектування вагонів, по-друге, за результатами такого моніторингу інформації, виділити критичні станції і забезпечити ряд додаткових технічних дій з боку УЗ. Наприклад, забезпечення відеоспостереження, освітлення, патрулювання таких станцій і тощо. Мають бути підтримані довгострокові ініціативи зі створення Транспортної поліції і посилення кримінальної відповідальності за розукомплектування вагонів, розкрадання вантажів, а також за пошкодження залізничної інфраструктури.
Позначки: , , ,