Росіяни прогнозують спад у перевезеннях на рівні 25-40% за підсумками цього року.

Обсяг фінансових втрат російської транспортної галузі внаслідок наслідків військової агресії росії щодо України за підсумками 2022 року може становити 25-40%. Найбільше постраждають морські та повітряні перевезення.

Як передає ЦТС, про це пише Коммерсант, посилаючись на аналітичний огляд російського Національного рейтингового агентства (НРА).

“У базовому сценарії найбільше скоротяться експортні транспортні потоки машинами та обладнанням у країни EC і США. Скорочення експортних потоків до інших країн очікується в 2,5-3 рази менше”, – наголошується в огляді. Також очікується суттєве скорочення транспортних послуг із ввезення інвестиційних товарів (машин та обладнання) з ЄС та США, з інших країн – у межах 15-20%.

За оцінкою агентства, імпорт та експорт транспортних послуг здебільшого становлять перевезення водним та повітряним транспортом, “логістика яких навіть частково не відновиться у найближчі три місяці”. Найбільш уразливими є повітряні перевезення, хоча залізничні теж почали падати. Очікується, що потенційне падіння навантаження на мережі РЖД за підсумками року може досягти 7%.

Зазначається, що частка США та ЄС в експорті вугілля з росії перевищує 20%, нафтовантажів – 50%, міндобрив – 20%, чорних металів – 30%, а частка залізничного транспорту в експорті – 93%, 24%, 90%, 68% відповідно.

Нівелювати частину втрат пропонують переорієнтуванням вантажопотоків в Азію, на що потрібно до двох років, а також розвитком транспортних зв’язків із Туреччиною та Іраном. передбачається, що це дозволить вийти на обсяги перевезень 2020-2021 років. до 2025 року.

Раніше один з найбільших залізничних операторів росії ТОВ “Газпромтранс” констатував порушення залізничної логістики на тлі війни, яку веде в Україні, та міжнародних санкцій щодо країни-агресора.

Позначки: , , ,