Державна залізнична компанія РЖД продала свою мажоритарну частку в інтермодальному операторі Transcontainer приватній вантажно-логістичній компанії Delo Group, в управлінні якої знаходяться інтермодальні термінали та портові споруди по всій Російській Федерації, повідомляє RG.

Російський уряд ще у квітні схвалив продаж пакету акцій РЖД у Transcontainer на суму 50% плюс 2 акції, що контролювалося через UTLC ERA. Акції виставили на аукціон 27 листопада інвестиційна компанія VTB Capital, яка є частиною державного ВТБ Банку, який сам володіє 24,84% акцій Transcontainer, що раніше належав FESCO.

Пропозиція Delo Group у розмірі 60,3 млрд. рублів значно перевищила стартову ціну 36,2 млрд. рублів, що дало можливість виграти в один тур у Yenisey Capital, якому належать ще 24,74% Transcontainer, і який напочатку вважався наймовірнішим переможцем. Delo Group сподувається профінансувати своє придбання частково за допомогою позики 36,5 мільярда рублів від Ощадбанку. Згідно з умовами аукціону, новий власник не може перепродавати щойно придбані акції протягом двох років.

Тим часом місцеві ЗМІ повідомляють, що збільшити свою частку у Transcontainer має можливість Yenisey Capital: йому свої акції погодився продати Банк ВТБ; окремі інвестори володіють рештою 0,43% бізнесу.

Trainscontainer був створений як дочірнє підприємство РЖД у 2006 році. У власності компанії – рухомий склад майже 28 000 контейнерних вагонів, 38 вантажних терміналів в Росії та Словаччині, має 50% акцій у KedenTransService, який експлуатує 19 терміналів у Казахстан. Він також має частки у дочірніх та спільних підприємствах у різних країнах.

Delo Group – одна з найбільших російських приватних транспортних та логістичних компаній, що управляє дев’ятьма портами та п’ятьма внутрішніми терміналами через свої дочірні компанії DeloPorts та Global Ports з активами в басейнах Азова, Чорного моря, Балтії та Далекого Сходу. Він також контролює оператора інтермодального транспорту Ruscon. Цього року група завершила будівництво глибоководного причалу на своєму контейнерному терміналі NUTEP у Новоросійську. Працюючи з Maersk, Delo запустила мультимодальну контейнерну послугу між Південною Кореєю та Гданськом, використовуючи залізничну мережу від Восточного до Санкт-Петербурга. Delo Group також розробляє Транс-Арктичне судноплавство, співпрацюючи з Росатомом над розробкою атомних криголамів. Президент групи Сергій Шишкарев назвав придбання мажоритарної частки найбільшого російського контейнерного оператора важливим стратегічним кроком.

За словами заступника генерального директора РЖД Андрія Старкова, Transcontainer був “надзвичайно цікавим активом” і однією з найбільш швидко зростаючих транспортних компаній в країні. “За останні три роки компанія збільшила показник EBITDA втричі, а чистий прибуток – у чотири рази”. Він стверджує, що не був здивований результатом аукціону. Отримані від продажу доходи РЖД інвестує у свою довгострокову програму розвитку протягом наступних 6 років.