Для відновлення інфраструктури потрібні щонайменше 2 роки та 100 млрд доларів. Кошти пропонується взяти із заморожених російських активів

Російське вторгнення пошкодило або знищило до 30% інфраструктури України на суму 100 млрд доларів, заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Про це пише REUA з посиланням на інтерв’ю агентству Reuters.  За оцінками міністра, для відновлення інфраструктури потрібні щонайменше 2 роки та фінансування із заморожених російських активів.

«Практично всі складові нашої транспортної інфраструктури в тій чи іншій формі постраждали», – сказав Олександр Кубраков.

За його словами, російське вторгнення зачепило «20-30% усієї інфраструктури з різним ступенем пошкодження та різним рівнем руйнування». Зруйновані або пошкоджені понад 300 мостів на національних дорогах, понад 8 тис. км доріг та десятки залізничних мостів. Міністр оцінює фінансові потреби у 100 млрд доларів.

У відбудові України Кубраков розраховує на підтримку західних країн та зазначає, що кошти можна знайти з низки джерел для підтримки зусиль з відновлення. Нині ЄС прагне створити міжнародний фонд реконструкції. Водночас деякі європейські політики закликають використовувати заморожені російські активи, включаючи 300 млрд доларів з резерву російського центрального банку.

Над тим, щоб використати заморожені російські активи, нині працюють Міністерство юстиції України та окремі союзники України. Міністр зауважує, що для створення необхідного механізму багато чого доведеться робити вперше: «Прецедентів ще не було. Чи був прецедент нападу однієї країни на іншу в 21 столітті?»

Наразі міністерство розпочало деяку реконструкцію на територіях, повернутих під контроль українських військ.

«Якщо говорити про дороги, мости та житлові будинки, то я вважаю, що майже все можна відновити за два роки… якщо всі працюватимуть швидко», – сказав він.

Позначки: , , , , ,