Міністр інфраструктури України Владислав Криклій про ситуацію довкола реформування «Укрзалізниці»  в інтерв’ю інформ-агентству УНІАН. він повідомив, що Дмитро Абрамович, перший заступник міністра інфраструктури України, буде координувати питання залізничних перевезень, а також безпеку на транспорті.

УЗ планує вийти на IPO. Не бачите ризиків, що найбільш привабливі частини «Укрзалізниці» скуплять українські олігархи?

Якщо вони вкладуть мільярд доларів і отримують за це акції, тобто право на частину дивідендів, то я їм подякую. Думаю, що до IPO будуть долучатися великі іноземні компанії та фонди. Олігархам це не цікаво, тому що в цьому великих грошей немає. Їм важливо через політичні інструменти впливати на призначення, доходи, корупційні схеми. При виході на IPO більша частина акцій залишається в державній власності. Але вивільнення капіталу дозволить конвертувати акції в вагони, локомотиви, інфраструктуру.

Учасники ринку виступають проти надання права УЗ автоматично підвищувати тарифи. На чиєму ви боці? 

Бізнес проти підвищення тарифів. По деяким сферам він каже – давайте зменшимо тарифи, нам здається, що ми багато платимо. З іншого боку, профспілки вимагають тринадцяту зарплату, а пасажири – сервіс. Саме тому ми наполягаємо на деполітизації цієї історії. Хочемо створити Національний незалежний регулятор в сфері транспорту, який буде встановлювати та обґрунтовувати тарифи.

Коли це може статися? Але мені б хотілося, щоб все відбулося не пізніше наступного року. Це питання дуже довго обговорюється, але нічого не робиться. Ми почали робити. Вже є відповідний законопроект. Зараз є більш нагальні закони, але ми будемо в наступному році рухати це питання.

Позначки: , , , ,