За три місяці завершується термін дії Пілотного проєкту із залучення приватної тяги, попри це приватні локомотиви досі не працюють на залізничних коліях загального користування. EВА просить подовжити експеримент ще на два роки та збалансувати умови перевезення вантажів для державного та приватних операторів

Зрив Пілотного проєкту та подальшого запровадження приватної тяги на залізниці, фактично, означатиме зрив наших домовленостей з Європейським Союзом в рамках Угоди про асоціацію,  про це пише у своїй колонці менеджерка Комітету з логістики Європейської Бізнес  Асоціації (EВА) Дарія Січкар.

Ми зобов’язувались відкрити ринок залізничних перевезень із прозорими та рівними умовами, рівноправним доступом до залізничної інфраструктури, здоровою конкуренцією для бізнесу та якісними послугами для пасажирів. Часу на виконання зобов’язань залишається дуже мало.

Члени EВА зауважують, що підготовка та прийняття нового Закону “Про залізничний транспорт” потребує попереднього збору реальної статистики та аналізу результатів пілотного проєкту з приватною тягою для формування тарифів за доступ до інфраструктури, релевантного розрахунку локомотивної складової.

Саме питання тарифу заблокувало реалізацію пілоту. За словами Д. Січкар, двоє переможців проєкту не можуть розпочати перевезення через вкрай невигідну тарифну політику: для вантажовідправників вартість перевезення з учасниками пілоту вища, ніж з “Укрзалізницею”. Їхати за таких умов невигідно, але так само збитково й стояти – учасники Пілотного проєкту несуть значні фінансові витрати на утримання штату та ТРС.

Щоб врегулювати ситуацію з Пілотним проєктом, експерти Комітету з логістики EВА пропонують внести зміни до:

  • Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги,
  • Коефіцієнтів, що застосовуються до Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги
  • Правил оформлення перевізних документів.

На думку експертів EВА, зміни допоможуть збалансувати умови перевезення вантажів залізничним транспортом для державного та приватного секторів:

Збільшення витрат відправників потенційно спотворить конкурентне середовище на користь монополіста в умовах чергового екстреного дефіциту локомотивної тяги. Тим паче в сьогоднішніх умовах, коли кожен приватний локомотив в роботі на пілоті дає можливість “Укрзалізниці” без додаткових інвестицій залучити локомотиви і бригади до перевізного процесу.

Ще однією перепоною для реалізації пілотного проєкту стало тимчасове призупинення роботи Комісії з відбору учасників пілоту. Це стало наслідком зміни керівництва Мінінфраструктури та “Укрзалізниці”, що автоматично призвели до змін у складі самої Комісії.

Її діяльність необхідно якомога швидше відновити – для цього треба невідкладно наказом Міністерства затвердити зміни у складі Комісії для продовження розгляду заяв.

EBA наполягає на необхідності продовження терміну реалізації Пілотного проекту ще на два роки для того, щоб повноцінно протестувати допуск приватних локомотивів до роботи на залізничних колії та зібрати необхідні дані про взаємодію приватних операторів і власника залізничної інфраструктури.

Позначки: , , ,