Комітет Верховної Ради України з питань транспорту проголосував за винесення на розгляд у сесійній залі парламенту проекту закону про залізничний транспорт. Ярослав Дубневич, голова Комітету Верховної Ради України з питань транспорту: Цілком погоджуюсь з віце-прем’єр міністром з питань євро-атлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе, що новий “Закон про залізничний транспорт” дає змогу реформувати цю галузь. Також прийняття ЗП гарантує фінансову підтримку ЄС у питанні модернізації української залізниці. Члени Комітету погодились із зауваженнями голови правління АТ “Укрзалізниці” Євгена Кравцова, щодо посилення відповідальності та участі у реформуванні залізниці. Адже це в подальшому дасть змогу успішніше використовувати переваги децентралізації і передбачити рівні умови для всіх учасників ринку залізничних перевезень”. Андрій Рязанцев,фінансовий директор АТ “Укрзалізниця”: Спільна робота депутатів з представниками “Укрзалізниці”, профільних асоціацій, міністерств і відомств переросла в збалансований законопроект, який враховує інтереси всіх стейкхолдерів пасажирських і вантажних залізничних перевезень. Ми сподіваємося, що депутати якомога швидше проголосують за нього. Це дасть початок довгоочікуваним змінам в напрямку приватної тяги і іншим важливим нововведенням“.
Відзначимо, що проект Закону про залізничний транспорт №9512 був зареєстрований в парламенті 30 січня 2019 року. Як наголошується в пояснювальній записці до нього, прийняття закону дозволить створити організаційні, правові та економічні основи для функціонування конкурентного ринку залізничних перевезень в Україні та підвищення ефективності управління, вдосконалення організаційно-правових та економічних засад ринку залізничних перевезень, поліпшення якості і доступності послуг перевезень залізничним транспортом . Завданням прийняття акта є створення умов для розвитку конкурентного середовища на ринку залізничних перевезень з урахуванням основних вимог законодавства ЄС. Серед іншого, законопроект передбачає, що здійснювати перевезення пасажирів і вантажів зможуть перевізники всіх форм власності, які забезпечують тяговий рухомий склад. Також передбачається, що доступ до інфраструктури залізничного транспорту загального користування надається перевізникам на недискримінаційній основі; розвиток інфраструктури загального користування здійснюється за рахунок інвестиційної складової в тарифі на послуги з доступу до інфраструктури; нагляд за недискримінаційним доступом до інфраструктури загального користування здійснює регуляторний орган; тариф на послуги доступу до інфраструктури загального користування підлягає державному регулюванню Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері транспорту. Крім того, мова йде про створення двох нових органів, які будуть здійснювати державне управління на конкурентному ринку перевезень (регуляторів):
  • центрального органу виконавчої влади, який здійснює державне регулювання і нагляд у сфері залізничного транспорту (розгляд скарг по рівноправному доступу до інфраструктури, розподілу пропускної здатності інфраструктури, рівня або структури тарифів; видачі ліцензій, сертифікатів безпеки / авторизації);
  • національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту (затвердження методики формування тарифу на обов’язкові послуги з доступу до інфраструктури і послуги, що надаються суб’єктами, які займають монопольне становище).
Також в пояснювальній записці до законопроекту йдеться про новий підхід до забезпечення суспільно важливих перевезень. Так, суспільно важливі перевезення визначає Кабінет Міністрів України та органи місцевого самоврядування (наприклад, приміські перевезення). А здійснюватися вони повинні на компенсаційній основі.Позначки: