Уряд Іраку схвалив проект першої в країні електрифікованої залізниці завдовжки 1200 км, яка з’єднає із залізницями Туреччини та країнами Європи глибоководний порт Фао, що будується з 2020 р. у гирлі річки Шатт-Ель-Араб, яка впадає до Перської затоки.

Туреччина вже займає позицію основної транзитної країни для залізничного сполучення зі сходу на захід. Вона відіграє важливу роль у Середньому коридорі, де вантажі з Китаю відправляються на захід через Каспійське море. Останнім часом дедалі більше компаній включають у свою мережу турецькі порти із залізничним сполученням.

Після завершення будівництва порту Саузерн-Фо додасться ще один варіант порту для трафіку з південного сходу. Вантажі з Індії чи з-за кордону матимуть додатковий хаб у регіоні, поруч із іранським портом Бандар-Аббас і портом Джебель-Алі в ОАЕ.

У 2023 р. планується виконати техніко-економічне обґрунтування проекту, а також провести перші тендери щодо вибору підрядників. Розробити ТЕО доручено італійській інжиніринговій компанії Progetti Europa & Global (PEG), яка має досвід роботи та представництво в Іраку. Проект має стати конкурентоспроможною альтернативою перевезенням через Суецький канал, забезпечити розширення торгових зв’язків та пропуск транзитного потоку на маршрутах схід — захід.

Про це повідомляє REUA з посиланням на RailFreight

Позначки: , , , , , ,