Оптимізація комбінації різних видів транспорту для руху товарів може принести суттєве підвищення ефективності. Підтримка вдосконаленого обміну даними між видами транспорту має вирішальне значення для розкриття цього потенціалу, про це йдеться на сторінці UNECE.

ЄЕК ООН та її допоміжний орган – Центр сприяння торгівлі та електронного бізнесу ООН (СЕФАКТ ООН) – співпрацюючи зі своїми українськими партнерами, запропонували новий підхід для практичного обміну даними між різними видами транспорту. Ідея полягає в тому, щоб зібрати набір основних даних, що охоплює широкий перелік транспортних даних та інших форм даних і документів, що використовуються в різних видах транспортування товарів, і привести його у відповідність до Моделі багатомодальних транспортних даних МВФ СЕФАКТ.

Спочатку буде розвиватися співпраця з українськими регулюючими органами та бізнес-спільнотою, а також Європейським Союзом та кількома міжнародними організаціями з метою узгодження даних у наступних документах з моделлю даних: електронні дорожні та залізничні накладні, списки вагонів, контейнерні списки процедури митного транзиту, а також сертифікати походження, митні рахунки та пакувальні листи. Більше документів буде додано пізніше.

Результати проекту включатимуть можливість безперешкодного обміну інформацією між різними видами транспорту на основі загальних стандартів ООН. Одним із проблем, що залишаються, для переходу від обміну інформацією на основі документів до обміну даними буде правова прийнятність необхідної торговельної та транспортної інформації.

Коли проект просувається, він може бути протестований уздовж міжнародних торгових коридорів, що проходять через Одесу: наприклад, коридор вікінгів з Одеси до Клайпеди, який перетинає Україну, Білорусь та Литву, або коридор Молдова-Україна-Грузія-Азербайджан, або країни Чорноморської організації економічного співробітництва.

Проект був запропонований на 9-му семінарі ЄЕК ООН з питань спрощення процедур торгівлі та єдиного вікна, який відбувся в Одесі 28 травня 2019 року.