Укрзалізниця у 2021 році хоче прибдати 50 електровозів. Постачальника електровозів може визначити не лише тендер, а й уряд

Укрзалізниця вважає своїм пріоритетом на 2021 рік купівлю 50 нових електровозів, про це заявив голова правління компанії Володимир Жмак. Як повідомляє REUA з посиланням на інформацію видання MINTRANS, компанія наразі немає дефіциту тепловозів, за словами очільника УЗ, в пріоритеті – закупівля електровозів, оскільки «вони вже сильно зношені». Більшість з них виробництва 70-х і 80-х років.

«Відносно електровозів у нас є два шляхи. Перший – це тендер який ведеться більше року. В рамках цього проекту наглядова рада повинна затвердити RFP (заріс на цінову пропозицію). Після чого учасники шорт-листа зможуть представити свої проекти. Другий шлях, який сьогодні більш імовірний – це міждержавна угода, яка розглядається між Україною і Францією Alstom. Це найбільш ймовірний варіант. Також є пропозиція від китайської сторони», – зазначив він.

Укрзалізниця має намір придбати 50 електровозів, середньою вартістю 6-7 млн ​​євро за одиницю. Гроші розраховують взяти під державні гарантії або під міждержавні гарантії, поділився В.Жмак. Ще одним важливим завдання компанії є електрифікація залізничних шляхів.

«Зараз ми самостійно робимо Ковель-Ізов, який знаходиться на кордоні з Польщею. Це невелика ділянка 90 км. Його потрібно електрифікувати, щоб забезпечити безперебійний маршрут від Знам’янки до кордону. Ще одним проєкт, про який ми говоримо вже давно – Долинське-Миколаїв-Колосівка. Він буде електрифіковано за гроші ЄБРР і вже процес почався», – додав Жмак.