Трактор більш дешева альтернатива локомотиву, адже його вартість уп’ятеро нижча.

Джерело: PIT Łukasiewicz

До Польщі приїжджає близько 100 тис. тонн зерна на тиждень, у тому числі 40 тис. тонн кукурудзи і 30 тис. тонн ріпаку. Такі обсяги вантажу мали значний вплив на польську перевантажувальну галузь. Про це пише REUA з посиланням на IntermodalNews

Протягом багатьох років кількість інтермодальних терміналів у Польщі поступово зростає. Таким чином, попит на обладнання та логістику навколо процесу розвантаження та навантаження також зростає з кожним роком. Одним із елементів прискорення логістичних процесів може стати більш широке використання залізнично-автомобільних тягачів, які успішно працюють на багатьох інтермодальних терміналах у морських портах і т.зв. внутрішніх сухих портах.

Марта Вальдманн, експерт Łukasiewicz – Познанський технологічний інститут з логістики, зазначає, що використання тягача особливо актуальне на терміналах, де неможливо розмістити весь склад поїзда на фронті розвантаження:

– У Польщі середня довжина інтермодального поїзда становить 600 метрів. На деяких залізничних лініях дозволено рух поїздів на 750 метрів. Тому на менших терміналах необхідно ділити обслуговуваний поїзд на частини, через наявність розвантажувальних колій, наприклад, довжиною 300 метрів. Можливість вільного маневрування вагонів за допомогою колійно-дорожнього тягача, без очікування маневрового локомотива оператора залізниці, особливо виправдана в даному випадку з точки зору часу перевантажувальних робіт і забезпечення безперебійності експлуатаційної роботи на терміналі. 

Польська логістична галузь відчуває певний брак маневрових локомотивів, а витрати на придбання тяги значно перевищують фінансові можливості багатьох підприємств. Без наявності цього типу обладнання робота на терміналі простоює на довгі години.

Порівняно з традиційними «маневровиками» автомобільно-рейковий тягач набуває своєї універсальності. Він може зайти на колії на будь-якому залізничному переїзді, нерівній ділянці маневрування, а в екстремальних ситуаціях розташується практично в будь-якому місці.

– Трактор – набагато дешевша альтернатива локомотиву, адже вартість його придбання вп’ятеро нижча. Крім транспортних функцій, трактор також можна використовувати для виконання робіт всередині терміналу, таких як розчищення снігу або загальна підтримка чистоти на маневрових майданчиках.

Залізнично-автомобільний тягач можна використовувати в інтермодальних терміналах , тобто терміналах, що поєднують кілька видів транспорту в одну систему (залізниця-автомобільний, морський-залізничний, морський-автомобільний або морський-залізничний-автомобільний). У цьому виді перевалки важлива організація роботи та вибір відповідної інфраструктури. Такий транспорт також добре працюватиме на залізничних коліях для переміщення вагонів між окремими коліями або розділення поїздів.

Позначки: ,