Євросоюз не передбачає субсидування розширення залізничної інфраструктури 1520 мм із джерел ЄС.

У Міністерства інфраструктури Польщі не підтримали ідею українських аграріїв та металургів, які пропонували полегшити доступ їхнім вантажам до балтійських портів шляхом будівництва польської широколійної ланки. Про це пише REUA посиланням на  Nakolei.

Речник Мінінфраструктури Шимон Гуптиш повідомив, що Польща не планує розбудовувати широколійну залізницю на своїй території та дотримуватиметься планів розширення мережі TEN-T:

Відповідно до планів розширення мережі TEN-T залізницями, розташованими на території України, а також на основі планів та співпраці щодо інтеграції залізничної мережі України із залізничною інфраструктурою Польщі (1435 мм), не планується проведення робіт, пов’язаних із будівництвом залізничних колій з шириною 1520 мм з України до польських морських портів і, можливо, далі, у бік Литви. Відповідно до довгострокових домовленостей на двосторонньому рівні та на рівні ЄС, Rail Baltica також має важливе значення у вантажних перевезеннях.

Як додав Гуптиш, Євросоюз не передбачає субсидування розширення залізничної інфраструктури 1520 мм із джерел ЄС.

Раніше очільник Укрзалізниці Олександр Камишін також дуже скептично оцінив ідею розбудови широколійної залізниці у Польщі, зважаючи на безпеку:

Євросоюз навіть не розглядатиме таку пропозицію з точки зору безпеки. Особливо в такий час, як зараз, адже широка колія – це стандарт Російської Федерації. А з економічної точки зору будівництво такої колії займе 6-7 років, тому такий проект зараз не має жодних підстав для існування, – зазначив Олександр Камшин.

Наразі LHS (Ширококолійна металургійна лінія) є найвіддаленішою лінією 1520 мм на захід від Європи. Дійсно лінія має свої сильні сторони, останні два роки (2022 і 2021) вона розвивала контейнерні перевезення з Китаю, з початком війни LHS відіграла величезну роль як у відправці допомоги Україні, так і в отриманні біженців, оскільки на самому початку війни на залізничній лінії № 65 – після тривалої перерви курсували пасажирські поїзди.

Однак ця лінія була створена для експорту та імпорту між ПНР та СРСР наприкінці 1970-х років. Майже 50 років потому інвестиції в новий ширококолійний шлях у нинішній ситуації є безглуздими. Зокрема, нагадаємо заяви українського прем’єр-міністра, який заявив про поступовий перехід України на європейську колію (1435 мм). Таким чином вона наблизиться до Заходу і відійде від свого агресора.

У зв’язку з цим Європейський інвестиційний банк спільно з Європейською комісією вже розпочали техніко-економічне обґрунтування для кращого сполучення залізничних мереж України та Молдови з Європейським Союзом. Очікується, що роботи триватимуть до травня 2023 року, що тісно пов’язане з розширенням TEN-T до України та Молдови.

Позначки: , , ,